Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, trzeci kwartał br. charakteryzował się stabilnym, choć niewielkim wzrostem cen skupu mleka w Polsce. W analizowanym okresie mleczarnie płaciły przeciętnie 120,30 PLN za hl surowca, tj. o 0,6% więcej niż w II kwartale br.
W ubiegłym miesiącu średnie ceny w kraju sięgnęły 121,23 PLN/hl, tj. były wyższe o 0,7% w stosunku do sierpnia br. i o prawie 14% wobec analogicznego miesiąca 2010 roku. Jest to jak do tej pory najwyższy poziom notowany we wrześniu, zaledwie o 8% niższy od rekordu z grudnia 2007 roku.
Wydaje się, że podstawowym czynnikiem podtrzymującym wzrosty cen na rynku krajowym było osłabienie złotego, które pomimo pogorszenia koniunktury na rynkach światowych pozwoliło na zwiększenie eksportu przetworów mleczarskich i co za tym idzie nasiliło konkurencję o surowiec.
Według najnowszych danych MF (za MRiRW) w okresie styczeń - sierpień br. przychód ze sprzedaży zagranicznej produktów mlecznych zwiększył się o 13% względem analogicznego okresu ubiegłego roku do 856,4 mln EUR lub o 12% do 3391,5 mln PLN. Warto jednak zwrócić uwagę, że po spadku wartości wywozu w lipcu br. (o 1% względem lipca 2010 r.), w sierpniu nastąpił jej ponowny wzrost - o ponad 14% w relacji rocznej.
Obecnie najszybciej rozwija się sprzedaż zagraniczna masła - w okresie styczeń-sierpień br. wzrosła o 71% r/r do 101,1 mln EUR, w samym sierpniu o 58% - oraz serwatki i mleka niezagęszczonego - w sierpniu odpowiednio o 54% i 56%. Tak silny przyrost wartości w przypadku serwatki był przede wszystkim efektem wzrostu cen eksportowych, natomiast w odniesieniu do mleka - wolumenu wywozu (w sierpniu o 71% w relacji rocznej).
Warto zwrócić uwagę, iż w sierpniu br. obniżyła się sprzedaż zagraniczna serów, które mają największy udział w polskim eksporcie mleczarskim - w 2010 r. sięgający 44%, w bieżącym roku - 36%. Według danych MF wolumen ich wywozu w analizowanym miesiącu spadł o prawie 16% do 12,9 tys. ton.
Podstawowym rynkiem zbytu polskich artykułów mleczarskich pozostają kraje UE-27, choć ich udział w 2011 r. nieznacznie maleje, m.in. na korzyść Algierii. W okresie pierwszych ośmiu miesięcy br. do Wspólnoty skierowaliśmy około 77% wartości polskiego eksportu wobec 78% przed rokiem i 82% w 2009 roku. W tym samym czasie udział Algierii w eksporcie mleka w proszku zwiększył się z 9% do 20%.
Pomimo obniżek cen na rynkach światowych wydaje się, iż utrzymujące się osłabienie złotego może przełożyć się w kolejnych miesiącach na dalszy wzrost wartości eksportu przetworów mleczarskich, a co za tym idzie nadal istnieje potencjał do zwiększania cen skupu mleka. Zwłaszcza że w ostatnich tygodniach sytuacja na rynku globalnym wydaje się stabilizować. Podczas aukcji kontraktów terminowych zorganizowanej przez Fonterrę na platformie GlobalDairyTrade doszło do pierwszego od czterech miesięcy umocnienia notowań cen artykułów mlecznych.
7308422
1