Dobre wieści z rynku mleczarskiego. Od stycznia ceny skupu mleka cały czas rosną. Za litr surowca dostarczonego do mleczarni w kwietniu rolnicy dostali średnio blisko 98 i pół grosza. To o 5 % więcej niż przed rokiem.
Zdaniem ekspertów tendencja ta utrzyma się też w maju. Bo chociaż w ubiegłych latach już o tej porze zaczynały się lekkie korekty cen, to w tym sezonie spółdzielnie o surowiec muszą zabiegać, a dobra cena to najlepszy argument.
Popyt na wyroby mleczarskie jest duży, ceny w większości zadawalające, dlatego zakłady chętnie produkowałyby więcej. Ale nie mają z czego, bo dostawców ograniczają kwoty mleczne. Gdyby mleczarnie wykorzystywały całe swoje moce produkcyjne, mogłyby przerobić o ¼ surowca więcej niż teraz.
Skup mleka w mln litrów
styczeń
636
luty
593
marzec
674
kwiecień
688
Rośnie także poziom skupu, przez pierwsze 4 miesiące tego roku mleczarnie kupiły już prawie 2 miliardy 600 milionów litrów mleka.
Artykuły mleczarskie zł/kg
masło
9,95
mleko w proszku
10,90
serwatka
4,40
Sery dojrzewające
Podlaski, Morski
10,80
Edamski
11,30
Większość artykułów mleczarskich powoli ale jednak drożeje. Porównując z poprzednim sezonem, najbardziej mleko w proszku i serwatka. Zdecydowanie mniej żółte sery.