Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso taniało

3 grudnia 2015
W ostatnim tygodniu przed świętami zmniejszyła się nieco presja popytu ze strony zakładów mięsnych, co skutkowało niewielkim spadkiem cen skupu większości gatunków żywca - podano w komunikacie ARR.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 19-25.12.2011 r. za żywiec wieprzowy średnio w kraju płacono 5,61 zł/kg, tj. o 0,7 proc. mniej niż tydzień wcześniej, ale o ponad 7 proc. więcej niż przed miesiącem.
Przeciętna cena skupu żywca wołowego utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia i wyniosła 6,31 zł/kg. Cena ta była o prawie 3 proc. wyższa niż w analogicznym okresie listopada. Średnia cena skupu kurcząt brojlerów powróciła do poziomu sprzed dwóch tygodni, tj. 3,59 zł/kg. Jednocześnie była o 0,8 proc. niższa niż w poprzednim tygodniu i blisko 2 proc. niższa niż przed miesiącem.
Indyki w okresie przedświątecznym skupowano po 5,83 zł/kg, tj. o 0,5 proc. taniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była zbliżona do notowanej przed miesiącem.
W porównaniu z analogicznym okresem 2010 r. trzoda chlewna była droższa o 40 proc., bydło o 25 proc., kurczęta o 19 proc., a indyki o 18 proc.



POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę