Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso jest bardzo drogie

23 grudnia 2015
Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, w marcu wyraźnie spowolnił wzrost cen detalicznych mięsa. Wprawdzie zanotowano podwyżki cen mięsa drobiowego i wołowego, ale już ceny wieprzowiny były stabilne. Mimo stosunkowo niskiej dynamiki cen w marcu, w porównaniu do sytuacji sprzed roku mięso jest dziś bardzo drogie.

Z opublikowanych w piątek 13.04 danych GUS wynika, że w marcu ceny detaliczne mięsa drobiowego wzrosły o 1,4 proc., wołowego wzrosły o 0,9 proc., a wieprzowego minimalnie, bo o 0,1 proc., spadły. Łącznie mięso i wędliny podrożały o 0,4 proc. Oznacza to znacznie spowolnienie podwyżek cen mięsa w stosunku do poprzednich siedmiu miesięcy. Jest to również znacznie mniejszy wzrost niż zazwyczaj o tej porze roku.
W okresie VIII 2011 - II 2012 mięso w detalu bardzo szybko drożało - przeciętnie o 0,9 proc. na miesiąc. W rezultacie, mimo stosunkowo niewielkiego wzrostu cen w marcu, na przestrzeni ostatniego roku mięso podrożało o 9 proc. To duży wzrost - większy niż w przypadku większości pozostałych kategorii żywności.
Jeśli spojrzymy na dane ostatnich pięciu lat, to okaże się, że przeciętnie marcu mięso drożało o 1,2 proc. Jest to tradycyjnie okres przygotowań do świąt i zwiększonego zapotrzebowania. Zazwyczaj w tym okresie ceny mocno rosną. Również na tym tle tegoroczny wzrost można uznać za niewielki.



POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę