Na rynku wieprzowiny handel średni. Podaż z popytem jest teraz wyrównana, a ceny w większości nie zmieniły się w ciągu tygodnia- ocenia Mirosław Ossowski z giełdy towarowej Agrohandel w Łodzi.
Jedynie półtusze minimalnie idą w górę zarówno krajowe jak i zagraniczne.
Teraz za kilogram świeżych z głową w klasie E trzeba zapłacić 6,30 złotych. Wpływ na to ma między innymi zbliżający się okres wakacyjny i zwiększone zapotrzebowanie na ten towar w regionach turystycznych. Trwa jednak ciągle spory import wieprzowiny głównie z Belgii, Holandii, Danii czy Niemiec, a ostatnio także z Hiszpanii, więc towaru nie zabraknie.
Na razie schabem, szynką i łopatką nie ma dużego zainteresowania, z lepszych mięs klienci pytają tylko o karkówkę. Natomiast spory popyt jest na mięsa drobne niższej klasy. Kilogram kosztuje od 4,5 do 5 złotych. Klienci giełd towarowych pytają wciąż o tłuszcze twarde, skórki wieprzowe, słoninę i podgardla, a ceny utrzymują się na wysokim poziomie. Za kilogram słoniny trzeba zapłacić blisko 4 złote.