Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso 24.03.09.

26 marca 2009

Miało być drożej... i jest. Miało być spore zainteresowanie... i ciągle go nie ma.

Handlowcy i producenci narzekają, ale to nie przysporzy im klientów. Przetwórcy i supermarkety wciąż zwlekają z rozpoczęciem przedświątecznego handlu. Transakcje, owszem, zawierane są, ale do szaleństwa zakupów wciąż daleko.

Niewiele jest firm, które już dzisiaj decydują się na zabezpieczenie przedświątecznej produkcji. Powodem nie są tylko wysokie ceny, ale przede wszystkim zupełny brak przewidywalności rynku konsumenckiego.

Pytanie nurtujące wszystkich przetwórców brzmi: jaką ilość wieprzowiny kupić, żeby w świątecznym okresie ją sprzedać. A że jest się nad czym zastanawiać widać wyraźnie po cenach. Stawki za kilogram półtusz krajowych przekraczają 7 złotych, a importowanych sięgają już 7 i pół złotego.

Półtusze wieprzowe

oferty sprzedaży

giełdy towarowe   zł/kg

klasa E   

krajowe  6,09 – 7,10

importowane 7,40 – 7,50

O ile więc, sprzedaż krajowych bardzo powoli, ale się odbywa, o tyle surowiec holenderski czy belgijski nie znajduje żadnych nabywców.

Podobnie jest z większością sprowadzanych z zagranicy elementów. Ceny zmieniają się już nie z dnia na dzień, ale nawet kilkakrotnie w ciągu dnia.

Wieprzowina z kością - import

oferty sprzedaży – giełdy towarowe   zł/kg

łopatka  6,30 – 6,60

szynka  7,80 – 8,30

karkówka  8,50 – 9,20

schab  15,00 – 15,90

Stawki za kilogram schabu czy szynki rosną lub spadają nawet o 60 groszy. Kto trafi na niższą cenę, ten kupuje.


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę