Na rynku mięsa absolutny marazm. Handel wieprzowiną właściwie nie istnieje. Karkówka wróciła do starych poziomów cenowych. Bez problemu można kupić dużą partię tego mięsa, nawet 20 ton, ale z importu.
Na przykład karkówka bez kości sprowadzana z Belgii kosztuje około 11 złotych 70 groszy. Krajowe oferty przekraczają 12 złotych. Ale chętnych niewielu. Nie bez znaczenia jest też pogoda, która utrudnia sezon grillowy. Spadły ceny półtusz wieprzowych. Kilogram chłodzonych pełnych w klasie E można już kupić poniżej 6 złotych. Jednak i tu o klientów trudno.
Tymczasem jeszcze trzy tygodnie temu, gdy ceny pięły się w górę, sporo klientów kupowało nawet niechciane dotąd mrożone półtusze wieprzowe z Agencji Rezerw Materiałowych. Mimo, że termin ich przydatności do spożycia upływa z końcem sierpnia. Ale teraz nikt już o nie nie pyta.
CENY TRANSAKCYJNE
Filety z piersi zł/kg
Kura rosołowa
10,50
Kurczak
13,50 – 14,00
Indyk
16,50 – 16,80
Jedyne co jest w tej chwili poszukiwane to wszelkie filety z piersi. Ceny ostro poszły w górę, a i tak trudno jest znaleźć odpowiednią ilość towaru – komentują maklerzy z giełdy Agrohandel w Łodzi.