biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Mięso 05.06.08.

22 grudnia 2015
Po kilku dniach przyzwyczajania się do nowych, wyższych cen, znowu rośnie zainteresowanie zakupem skórek i tłuszczy. A stawki coraz wyższe. Skórki w ciągu tygodnia zdrożały średnio o 20 groszy za kilogram. Teraz ceny transakcyjne wynoszą około złotego 90 groszy. To wynik eksportu, nie tylko na Ukrainę ale i na zachód Europy.

Tłuszcze trudno już kupić poniżej 3 złotych za kilogram. A niektórzy żądają nawet powyżej 3,5 złotego. Towaru zaczyna brakować. Pojawiają się więc oferty z importu, głównie z Unii Europejskiej. Drogie są także głowy wieprzowe. Nigdy jeszcze o tej porze roku nie było aż tak wysokich cen. Świeże kosztują od półtora złotego do blisko 2 złotych za kilogram. Takie stawki napędziła wysyłka tego towaru do Wietnamu, Chin i Afryki – komentuje Mirosław Ossowski z giełdy Agrohandel w Łodzi.

Podwyżki nie ominęły też mięs drobnych. Firmy wykorzystują własny surowiec i rozprowadzają go same między sobą. W ofertach giełd towarowych pojawiła się popularna „dwójka” z Hiszpanii, ale mimo niższych cen od krajowej, popytu na nią nie ma.

POWIĄZANE

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę