Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, na rynku krajowym od końca maja obserwujemy znaczną poprawę sytuacji na rynku żywca indorów.
Widać znaczne odbicie się cen na rynku indorów. Według danych MRiRW ceny żywca w monitorowanych zakładach od ostatniego tygodnia maja (20-26.05) do pierwszego tygodnia sierpnia (29.07-4.08) wzrosły o 0,49 zł/kg do poziomu 6,20 zł/kg. Oznacza to 8,5-procentowy wzrost cen w okresie 11 tygodni. Równocześnie jest to 15-procentowy wzrost w skali roku. Warto podkreślić, że obserwowane znaczne podwyżki cen są dosyć nietypowe dla tego okresu roku.
Przypomnijmy, że w ostatnich sześciu latach ceny w omawianym okresie wykazywały zwykle tendencje spadkowe, średnio o 0,10 zł/kg. Z danych GUS dotyczących wylęgów wynika, że tak duże wzrosty cen są spowodowane m.in. mniejszą ilością żywca na rynku. Należy przy tym wspomnieć, że długość tuczu dla indorów trwa ok. 5 miesięcy, zatem żywiec obecnie dostępny na rynku pochodzi z marcowych wylęgów. Oznacza to, że obserwowane od lutego br. spadki w liczbie wylęgów w kraju wpłynęły na obecne wzrosty cen.
Dane za marzec br. wskazują na 18-procentowy spadek w liczbie wylęgów w skali roku do poziomu 2,47 mln sztuk. Od tego momentu, z wyjątkiem kwietnia, obserwuje się mniejszą liczbę wstawień, odpowiednio 11 i 30 proc. mniej w czerwcu i lipcu w skali roku. Są one spowodowane zarówno mniejszymi wylęgami w kraju jak i znacznym spadkiem wolumenem importu. Dla przykładu najnowsze dane dot. lipca wskazują na 1,63 mln sztuk wylęgów, co oznacza 14-procentowy spadek w relacji rocznej.
Analizując również dane dot. handlu widzimy, że import piskląt indyczych w analizowanym okresie zmniejszył się o prawie połowę do poziomu 824 tys. sztuk. Można zatem oczekiwać, ze te czynniki podażowe w przełomu czerwca, lipca mogą wywierać presję na dalszy wzrost cen w kolejnych miesiącach.