Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że według Foodnews, w bieżącym sezonie podaż koncentratu jabłkowego na światowym rynku może być stosunkowo niewielka. Chiny wyprodukują w tym roku 500-550 tys. ton koncentratu jabłkowego, co przy krajowym zapotrzebowaniu wynoszącym 80-100 tys. ton i braku zapasów na początku sezonu oznacza, że "tylko" 470 tys. ton koncentratu zostanie przeznaczona na eksport. Jest to niewiele, zważywszy na to, że w poprzednim roku chiński eksport koncentratu jabłkowego ukształtował się na poziomie 784 tys. t.
Z drugiej strony przewiduje się, że w niektórych krajach produkcja, podobnie jak eksport koncentratu mogą wzrosnąć (np. w Turcji czy też w Polsce), jednak wciąż zapotrzebowanie będzie przewyższało podaż zagęszczonego soku jabłkowego. Popyt, ze względu na wysokie ceny koncentratu, może być relatywnie mniejszy niż w poprzednich latach. Ze źródeł informacji Foodnews wynika jednak, że aby osiągnąć równowagę na globalnym rynku, popyt musiałby obniżyć się aż o 37 proc., co wydaje się być nieprawdopodobne.
Wszystko wskazuje zatem na to, że zapasy koncentratu na koniec sezonu 2011/2012 ponownie będą znikome. To, jak sytuacja będzie wyglądać w kolejnym sezonie zależeć będzie w dużej mierze od wielkości produkcji jabłek przemysłowych jak również koncentratu w kolejnym roku na świecie, jednak już można przypuszczać, że ich ceny mogą być stosunkowo wysokie.
Obecnie ceny chińskiego koncentratu jabłkowego osiągają rekordowe poziomy wykazując dalsze tendencje wzrostowe. Ceny polskiego koncentratu jabłkowego także rosną i według danych Foodnews wynoszą aktualnie 1,56 EUR/kg (koncentrat o kwasowości 3 proc.). Wysokie ceny koncentratu na rynku sprawiają, że zakłady przetwórcze oferują coraz wyższe ceny za jabłka przemysłowe. Według informacji płynących z rynku kilogram jabłek przemysłowych w niektórych miejscach w kraju kosztuje nawet 0,80 PLN.