Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jaja zdrożały, ale warzywa tanie

23 grudnia 2015
W porównaniu do 2011 roku Święta Wielkanocne mamy o dwa tygodnie wcześniej co silą rzeczy przełoży się na to, że ceny nowalijek będą teraz wyższe niż  przed Wielkanocą rok temu.  Mniej natomiast zapłacimy za warzywa i owoce ze zbioru 2011 i w tym wypadku obecna pogoda nie ma wpływu na ceny.
Droższe są jaja, ze względu na mniejszą podaż niż przed rokiem i zwiększone koszty prowadzenia kurników w związku z nowymi, unijnymi  parametrami chowu kur niosek – większe i przestronniejsze klatki.

Dobrą informacją jest to, że od ponad dwóch tygodni ceny jaj utrzymują się na stałym poziomie od 60 do 90 groszy za sztukę, za jaja fermowe (cena zależy do wielkości) do 1,20 zł za jaja pochodzące z chowu ekologicznego czyli takiego, gdzie kury karmione są paszą ekologiczną i mają wolny wybieg.
Jaja przepiórcze w porównaniu z 2011 rokiem są droższe o 3-5 groszy i kosztują od 23 do 30 groszy za sztukę.
Zwykle o walorach jaj przepiórczych przypominamy sobie przy okazji Świąt Wielkanocnych. Warto zatem przypomnieć, że jaja przepiórcze  mają mniej cholesterolu niż jaja kurze, mniej tłuszczu, a więcej mikroelementów, są doskonałym źródłem aminokwasów, a dzieci chętniej jedzą je niż jaja kurze.

WARZYWA
Ceny warzyw i owoców zebranych w 2011 roku są niskie, często płacimy połowę tego co przed rokiem i dotyczy to jabłek, cebuli, kapusty, marchwi i ziemniaków czy chrzanu chętnie kupowanego w tym okresie. Chrzan jest o połowę tańszy w porównaniu do cen sprzed roku,  kilogram kosztuje od 5-6 zł, czosnek  od 1-2 zł za główkę (o cenie decyduje wielkość główki) i od ubiegłego roku ceny nie zmieniły się.

NOWALIJKI
Trochę inaczej wygląda sytuacja z nowalijkami, ale  wynika to z dwóch przyczyn – jest dopiero początek kwietnia, a temperatura jest stosunkowo niska co wpływa na opóźnienie dojrzewania warzyw prowadzonych pod osłonami - rzodkiewki, pomidory, ogórki.
Kolejnym czynnikiem jest rosnące zapotrzebowanie na warzywa i owoce przed Świętami Wielkanocnymi. W ubiegłym roku Święta wypadały dwa tygodnie później kiedy to dostawy nowalijek były już duże i pogoda (było cieplej) sprzyjała obniżeniu cen. Pomimo tych niekorzystnych elementów towarzyszących produkcji, ceny wcale nie są wysokie. Rzodkiewki produkcji krajowej są o kilka procent tańsze niż o tej samej porze rok temu Pęczek rzodkiewki sprzedawany jest w cenie hurtowej od 1,85 do 2,40 zł .
Pomidory i ogórki są niestety około 45% droższe w porównaniu z kwietniem 2011. Ogórki krajowe sprzedawane są w Broniszach w cenie od 5,75 do 7 zł/kg (ceny hurtowe), pomidory 8,75 – 13,30 zł/ kg.

OWOCE
Ceny krajowych jabłek bez zmian, taniej o 40% w porównaniu z kwietniem 2011. Większość odmian jest w cenie hurtowej od 1,33 do 2 zł za kilogram, podczas gdy rok temu cena minimalna zaczynała się od 2,30 zł za kilogram. Najdroższa jest odmiana Gala i Golden Delicius, cena hurtowa kilograma waha się od 2 do 3 zł.

KWIATY
Bogata jest paleta odmian wiosennych kwiatów  począwszy od tulipanów, przez narcyzy, hiacynty, bratki, niezapominajki, a skończywszy na jaskrach i hortensjach.
Ceny tulipanów od 80 groszy do 1,30 za sztukę, narcyzy są tańsze, cena maksymalna nie przekracza 1 zł. Hiacynty doniczkowe od 2,00 zł do 3,50 zł za doniczkę. Dużo jest już w sprzedaży dekoracyjnej zieleni, gałęzi, rzeżuchy oraz owsa.


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę