biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Hurtowa sprzedaż kapustnych tylko w opakowaniach!

21 kwietnia 2010
Rynek Hurtowy w Broniszach jako pierwszy w Polsce wprowadza sprzedaż hurtową kapustnych w opakowaniach. Jedynie te warzywa w okresie maj – wrzesień (sprzedawane do konsumpcji) trafiały na rynki hurtowe wraz z liśćmi okrywowymi, przywożone luzem. W całej Europie Zachodniej dystrybucja tych warzyw do sprzedaży detalicznej odbywa się w opakowaniach.

W Broniszach rocznie sprzedaje się ponad 35 tysięcy ton warzyw kapustnych pochodzących z produkcji krajowej. Na Rynek Hurtowy w Broniszach wjeżdża rocznie ponad 12 tysięcy samochodów z warzywami kapustnymi. Stałych dostawców jest ponad 1300, a w sezonie, w ciągu doby ok. 150 samochodów o ładowności powyżej 2 ton sprzedaje kapustę.

Dotychczas producenci i dystrybutorzy dostarczali kapustę, kalafiory i brokuły ładowane bezpośrednio na samochody dostawcze bez jakichkolwiek opakowań. Liście po ogłowionych warzywach były pozostawiane na placu. W ubiegłym roku ilość odpadów organicznych pochodzących z tych dostaw przekroczyła 4 tys. ton czyli ponad połowę wszystkich odpadów RH Bronisze.

Na decyzję o wprowadzeniu opakowań w obrocie hurtowym kapustnymi wpływ miały między innymi postulaty kupców zaopatrujących się w Broniszach oraz kłopotliwe do przetworzenia ilości masy organicznej.
Od tego roku wszystkie warzywa będą sprzedawane w opakowaniach, podobnie jak ma to miejsce na wszystkich europejskich rynkach.  
Dzięki tym decyzjom dostawcy warzyw kapustnych będą mieli mniejszą opłatę, bowiem nie płacą już tzw. opłaty dodatkowej pobieranej w związku z koniecznością utylizacji liści. W 2009 roku dystrybutorzy tych produktów zostawili w Broniszach prawie 400 tysięcy złotych tytułem właśnie opłat dodatkowych.

Zdaniem Grzegorza Hempowicza - Prezesa Stowarzyszenia Polskie Rynki Hurtowe „…wprowadzenie jednolitych standardów handlowych w obrocie warzywami kapustnymi, jest tylko kwestią czasu.  Są one dobrze znane, trudniej z ich egzekucją. Na wielu rynkach hurtowych w Polsce zakres ich stosowania jest bardzo zróżnicowany. Stowarzyszenie wspiera wszystkie inicjatywy zmierzające do ich egzekwowania, co jest jednak niezwykle trudne ze względu na rozdrobnioną sferę podaży i brak zorganizowanych rynków pierwotnych (producenckich) oraz znaczny odsetek dostawców incydentalnie związanych z rynkami hurtowymi.


Produkcja warzyw gruntowych w Polsce wyniosła w 2009 r.  4, 8 mln ton, w tym kapusta i kalafiory 1,5 mln ton.
Polacy spożywają rocznie ok. 115 kg warzyw na osobę. Zjadamy ponad 10 kg kapusty i prawie 2 kg kalafiorów. Kiszona kapusta to ok. 4 kg/osobę rocznie. Polska największym producentem kapusty w UE.

POWIĄZANE

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę