W porównaniu z kwietniem ub. roku odnotowano na obu rynkach spadek cen produktów rolnych, z wyjątkiem cen żywca wołowego na targowiskach.
O 1,7 proc. do 68,19 zł za 100 kg spadły w kwietniu br. ceny pszenicy w skupie w porównaniu z poprzednim miesiącem. W stosunku do cen z kwietnia 2014 r. cena spadła aż o 12,4 proc. Na targowiskach za 1 dt (100 kg) pszenicy płacono 75,72 zł, tj. mniej o 1,1 proc. niż w marcu br. i o 16 proc. mniej niż w kwietniu 2014 r.
Żyto w skupie podrożało o 1 proc. do 52,03 zł/dt, ale było o ponad 14 proc. tańsze niż w tym samym okresie 2014 r. Ceny skupu jęczmienia kształtowały się na niższym poziomie niż w marcu 2015 r. i wyniosły 59,48 zł/dt (spadek o 1,9 proc.) i były o 19,7 proc. niższe niż przed rokiem. Pszenżyto w skupie potaniało o 4 proc. do 55,11 zł/dt i było w porównaniu z kwietniem ub.r. tańsze o ponad 19 proc.
W kwietniu za ziemniaki w skupie płacono średnio 54,10 zł za 100 kg. W ciągu miesiąca podrożały one najwięcej ze wszystkich produktów rolnych - o 2,4 proc., ale w porównaniu z analogicznym okresem 2014 r. płacono za nie mniej o 23,7 proc. Na targowiskach ziemniaki kosztowały w kwietniu br. średnio 67,32 zł/dt.
Według GUS, ceny żywca wieprzowego w skupie wynosiły średnio 4,40 zł/kg i były wyższe o 0,5 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem, ale o 12,4 proc. niższe w stosunku do kwietnia 2014 r. Ceny żywca wieprzowego na targowiskach wyniosły 4,60 zł/kg; były 6,7 proc. niższe niż przed rokiem. Za prosię na chów płacono na targowiskach średnio 164,04 zł/szt., więcej o 3 proc. niż przed miesiącem, ale o 3,2 proc. mniej niż przed rokiem.
W kwietniu 2015 r. żywiec wołowy skupowano po 6,08 zł/kg tj. o 1,2 proc. taniej niż w marcu br. i o 0,6 proc. mniej w skali roku. Za drób rzeźny płacono przeciętnie 3,83 zł/kg; o 3,6 proc. mniej niż w marcu br. i o 3,6 proc. mniej niż w kwietniu ub.r.
Za 100 litrów (hl) mleka płacono w skupie 116,43 zł, czyli mniej o 3,8 proc. niż przed miesiącem i o 20 proc. mniej niż przed rokiem.