Dobra pogoda w maju przyczyniła się do bardzo obfitego zawiązania się grzybni. Jeśli przez najbliższe 2 tygodnie nie będzie doskwierała susza i spadnie trochę deszczu, w tym roku grzybów może być bardzo dużo-ocenia Waldemar Sopoliński-prezes Ogólnopolskiej Izby Przetwórców i Eksporterów Runa Leśnego.
Sezon na kurki powinien zacząć się w II połowie czerwca. Ogólnie zapasów grzybów z ubiegłego roku jest niewiele, najbardziej brakuje borowików. Firmy handlowe ratują się sprowadzaniem towaru z głębi Rosji, Litwy i Ukrainy.
1. Ceny mrożonych grzybów w hurcie Zł/kg
Borowiki
20-40
Kurki
20-36
Rydze
20-22
Podgrzybki
12-17
Dużych ruchów cenowych na rynku mrożonych grzybów nie ma. Najdroższe są całe borowiki i wstępnie obgotowane kurki. Brakuje na rynku rydzów, a ich cena jest wysoka.
2. Suszone grzyby w detalu Zł/kg
Borowiki 200-350 (2006) 140-220 (teraz)
Podgrzybki 110-160 (2006) 80-110 (teraz)
W porównaniu z końcem ubiegłego roku ceny suszonych grzybów spadły o około 1/3-cią. Przetwórcy i handlowcy zaczęli pozbywać się zapasów. Okazało się bowiem, że tego towaru jest na rynku znacznie więcej niż wcześniej zakładano.