Biogaz_III Forum 2025

Gorsza sytuacja w branży przetwórstwa mięsa

24 grudnia 2015
Zdaniem ekspertów Banku Gospodarki Żywnościowej, I półrocze br. charakteryzowało się nie tylko niską opłacalnością produkcji trzody chlewnej, o czym niejednokrotnie pisaliśmy, pogorszyła się także sytuacja w branży przetwórstwa mięsa.

W kierunku redukcji marż działały przede wszystkim podwyżki cen surowca. W I połowie 2011 r. ceny były o 3% wyższe niż w II połowie 2010 r. i 11% wyższe niż rok wcześniej. Przeciętna marża ubojowa, rozumiana, jako różnica ceny sprzedaży półtusz i zakupu tuczników (wg wbc), była w rezultacie o ponad 3% niższa niż w poprzedzających sześciu miesiącach. Zmniejszyła się również o około 1% różnica pomiędzy ceną schabu a półtuszy. W konsekwencji w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób stopa zysku operacyjnego w I kw. 2011 wyniosła 2,4% wobec 4,0% rok wcześniej.
Sytuację łagodziła przede wszystkim nadal rosnąca dostępność krajowej trzody chlewnej na ubój. Według danych GUS w I półroczu br. skup wieprzowiny był o ponad 15% wyższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Okres ten charakteryzował się również w miarę korzystnym kursem PLN wobec EUR, co poprawiło wyniki handlu zagranicznego mięsem wieprzowym - jednocześnie wzrósł eksport i spadł import.
W odróżnieniu od niezbyt dobrej sytuacji w branży mięsnej ogółem - sytuacja przedsiębiorstw, w których dużą część działalności stanowi produkcja i konserwowanie wołowiny, prawdopodobnie była i jest znacznie lepsza. Nadal utrzymywał się wysoki popyt na polską wołowinę na rynkach zagranicznych. Wolumen eksportu w pierwszych pięciu miesiącach był o ponad 30% wyższy niż w tym samym okresie przed rokiem, czemu sprzyjała m.in. niższa podaż bydła w UE.
Perspektywy na II połowę 2011 r. dla branży przetwórstwa mięsa wieprzowego są umiarkowanie niekorzystne, przede wszystkim ze względu na zaostrzającą się walkę o surowiec. Prognozujemy, że w tym czasie dalszej redukcji ulegnie pogłowie trzody chlewnej w Polsce i w pozostałych krajach UE. W Polsce może ono po raz pierwszy od 48 lat spaść poniżej poziomu 13 mln sztuk. W lipcu br. liczba świń może być nawet o kilkanaście procent niższa niż rok wcześniej. Redukcja pogłowia tym razem obejmie także zwierzęta na ubój - dalej ograniczając, i tak już bardzo niską, krajową bazę surowcową dla ubojni trzody chlewnej. Będzie to prawdopodobnie prowadziło do wzrostu cen trzody chlewnej i tym samym kosztów produkcji zakładów mięsnych z branży. Już w lipcu br. za kilogram żywca wieprzowego płacono przeciętnie 4,75 PLN (średnia arytmetyczna według danych MRiRW) wobec 4,58 PLN w czerwcu br. W warunkach umacniającego się powoli złotego zwiększa się również konkurencja importowanego mięsa z zagranicy. W związku z powyższym presja na marże przedsiębiorstw z branży może wzrosnąć.
Znacznie lepiej wyglądają perspektywy przedsiębiorstw zajmujących się ubojem i rozbiorem mięsa wołowego, gdyż nadal utrzymuje się wysoki popyt na polską wołowinę zgłaszany przez odbiorców zagranicznych.



POWIĄZANE

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...

Jak podaje APK-Inform, ceny kukurydzy paszowej nadal aktywnie rosną na Ukrainie ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę