Duży eksport sprzyja wzrostom cen skupu podstawowych gatunków żywca. W przypadku wieprzowiny do wzrostu cen przyczynia się również realizacja zakupów mięsa w ramach dopłat do prywatnego przechowywania - czytamy w analizie Agencji Rynku Rolnego.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 07-13.03.2011 r. dostawcy trzody chlewnej otrzymywali przeciętnie 4,19 zł/kg, tj. o 1,3 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i o 13 proc. więcej niż rok wcześniej.
Dostawcy żywca wołowego w kraju w dniach 07-13.03.2011 r. otrzymywali przeciętnie 5,33 zł/kg, tj. o 1,9 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, o 5 proc. więcej niż przed miesiącem i o 21 proc. więcej niż rok wcześniej. W drugim tygodniu marca br. kurczęta brojlery skupowano średnio po 3,83 zł/kg, tj. po cenie o 2,5 proc. wyższej niż w poprzednim tygodniu i o 13 proc. wyższej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie za indyki płacono przeciętnie 5,10 zł/kg, o 1 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i o 2,5 proc. więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowania sprzed roku kurczęta podrożały o 25,5 proc., a indyki o 17 proc.