Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za: MRiRW) w ubiegłym roku eksport mięsa i podrobów jadalnych (towarów objętych kodem CN 02) z Polski rósł bardzo dynamicznie. Eksport towarów z tej grupy wyniósł 2,10 mld EUR i był o 27 proc. wyższy niż w 2009 roku, kiedy wynosił 1,66 mld EUR. Warto przypomnieć, że w roku 2005, czyli pierwszym pełnym roku członkowstwa Polski w UE, eksport towarów z tej grupy wyniósł 1,01 mld EUR, czyli mniej niż połowę obecnej wartości - informuje BGŻ.
Nadwyżka w handlu również znacząco wzrosła, świadcząc o konkurencyjności tej gałęzi polskiego sektora rolno-spożywczego. Dodatnie saldo w roku ubiegłym przekroczyło 1 mld EUR, podczas gdy rok wcześniej wynosiło niespełna 0,6 mld EUR. Tak duży wzrost nie byłby możliwy bez dużego wzrostu produkcji trzech głównych gatunków żywca: wieprzowego, drobiowego i wołowego.
Jeśli chodzi o wolumen eksportu, to w 2010 r. przekroczył on 1,10 mln t wobec 0,85 mln t rok wcześniej. W tym samym czasie import mięsa i podrobów do Polski oscylował w pobliżu 0,6 mln ton.
Z całości eksportu mięsa i podrobów, najważniejsze znaczenie ma eksport mięsa i podrobów z drobiu (CN 0207). Wolumen tego eksportu wyniósł 400 tys. ton. W następnej kolejności jest eksport mięsa wołowego świeżego, chłodzonego i mrożonego (CN 0201 i CN 0202) - w ubiegłym roku przekroczył on 273 tys. ton.
W dalszej kolejności eksport mięsa wieprzowego świeżego, chłodzonego i mrożonego (CN 0203). Polska nie jest już takim potentatem w eksporcie tego towaru jak jeszcze kilka lat temu, ale sprzedaż za granicę w ubiegłym roku wzrosła o 64 proc. i wyniosła 246 tys. ton. Ważną pozycją w eksporcie towarów z analizowanej grupy są również jadalne podroby wołowe, wieprzowe (CN 0206) ze sprzedażą na poziomie 69 tys. t oraz tłuszcz wieprzowy i drobiowy (CN 0209) ze sprzedażą wielkości 65 tys. ton.