Biogaz_III Forum 2025

Eksperci: Ceny skupu trzody będą wyższe niż przed rokiem

15 stycznia 2009
Zespół ekspertów powołanych przy Agencji Rynku Rolnego ocenia, że w wyniku spadku pogłowia trzody, jej cena w skupie będzie wyższa niż rok wcześniej. W marcu żywiec wieprzowy będzie kosztował 4,10-4,30 zł za kg, a w czerwcu 4,40-4,60 zł/kg. "Głębokie zmniejszenie krajowej podaży spowodowało, że ceny skupu żywca wieprzowego, pomimo wzmożonego importu wieprzowiny z innych krajów UE, utrzymują się na najwyższym od 2004 r. poziomie" - napisali eksperci w ostatniej swojej prognozie.

Według danych GUS, wálistopadzie 2008 r. za trzodę chlewną w skupie średnio płacono 4,28 zł/kg, tj. o ponad 31 proc. więcej niż w listopadzie 2007 r. Na początku stycznia tucznik kosztował 4,43 zł/kg (klasa E). Najwyższe ceny za trzodę płacono we wrześniu ub. r., jej cena kształtowała się średnio na poziomie 4,64 zł/kg.

Specjaliści wskazują, że długotrwały brak opłacalności doprowadził do zapaści chowu trzody chlewnej. Wiele gospodarstw zrezygnowało z produkcji świń, co sprawiło, że krajowe pogłowie tych zwierząt w lipcu 2008 r. spadło do 15,4 mln szt. czyli było o prawie 15 proc. mniejsze niż przed rokiem.

Eksperci przewidują, że niski poziom chowu będzie utrzymywał się także w pierwszych miesiącach tego roku, a niewielki wzrost pogłowia trzody może wystąpić dopiero w drugiej połowie 2009 r.

Według szacunków, w 2008 r. produkcja wieprzowiny wyniosła 1á953 tys. t i była o 10 proc. mniejsza niż w 2007 r. Mniej tego mięsa będzie także w I połowie 2009 r. W ocenie ekspertów, w tym okresie może ona obniżyć się do 950 tys. ton, tj. o 9 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2008 r.

Na sytuację podażowo-cenową miał wpływ handel wieprzowiną. W ubiegłym roku Polska po raz pierwszy od wejścia do UE, z eksportera tego mięsa stała się importerem. Sprzyjał temu wysoki kurs złotówki. W ciągu dziesięciu miesięcy ub. r. do kraju sprowadzono ponad 400 tys. t wieprzowiny, tj. ponad dwukrotnie więcej niż wátym samym okresie poprzedniego roku.

Szacuje się, że w całym 2008 r. przywóz mógł ukształtować się na poziomie ok. 430 tys. t, tj. o 55 tys. t wyższym od eksportu. Import tradycyjnie był realizowany głównie z Danii, Niemiec i Holandii.

Wyższy był także eksport wieprzowiny. Ogółem w okresie styczeń ľ październik 2008 r. z kraju wyeksportowano 343 tys. t wieprzowiny (żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów łącznie z dziczyzną), tj. o 28 proc. więcej niż przed rokiem.

Eksportowi wieprzowiny sprzyjało zniesienie embarga na import polskiego mięsa przez Rosję, ustanowienie bezcłowego kontyngentu importowego przez Ukrainę i uruchomienie przez Komisję Europejską dopłat do wywozu surowego mięsa wieprzowego. Ale pogorszenie konkurencyjności cenowej wewnątrz UE spowodowało zmniejszenie sprzedaży tego mięsa na rynek unijny.

Według oceny Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, ceny trzody chlewnej w UE w pierwszym półroczu tego roku mogą być wyższe niż w Polsce, co będzie hamowało dalszy wzrost importu. Jednak przy przewidywanym spadku eksportu deficyt w handlu zagranicznym tym mięsem prawdopodobnie ulegnie pogłębieniu.

POWIĄZANE

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...

Jak podaje APK-Inform, ceny kukurydzy paszowej nadal aktywnie rosną na Ukrainie ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę