Biogaz_III Forum 2025

Dynamiczny wzrost światowych cen przetworów mleczarskich

24 grudnia 2015

Przez cały styczeń oraz na początku lutego obserwowano relatywnie silne wzrostowe tendencje światowych cen przetworów mleczarskich, stymulowane głównie grudniową suszą w Nowej Zelandii i powodziami w Australii - podają ekperci Banku Gospodarki Żywnościowej.

Według raportów USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) w grudniu dostawy mleka w Nowej Zelandii obniżyły się o około 6 proc. w relacji rocznej. Styczniowe deszcze nieco poprawiły sytuację i w całym sezonie produkcja szacowana jest na poziomie o około 1,5-2 proc. wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Powódź w stanie Queensland dotknęła około 5 proc. gospodarstw mleczarskich w Australii i skutkowała głównie przeniesieniem stad w wyższe partie terenu.
W Stanach Zjednoczonych w ostatnich miesiącach produkcja przewyższała wprawdzie o około 2-3 proc. tą notowaną rok wcześniej, niemniej mleko kierowane było przede wszystkim na przetwórstwo serów, zaś zapasy masła i mleka w proszku, według USDA, nadal utrzymują się na niskim poziomie.
Z kolei w Unii Europejskiej w okresie styczeń-listopad skup mleka wyniósł 124,6 mln t, tj. o 1,2 proc. więcej w relacji rocznej, niemniej w krajach, które przystąpiły do Wspólnoty w 2004 r. obniżył się o ponad 2 proc. r/r. Wzrost rynkowej podaży mleka przełożył się zwiększenie produkcji mleka fermentowanego (jogurty, kefiry itp.) - o prawie 3 proc. do 7,4 mln t - serów - o 2 proc. do 7,5 mln t - oraz śmietany - o ponad 2 proc. do 2,2 tys. ton. Obniżono natomiast produkcję przetworów kierowanych w dużym stopniu na eksport, tj. odtłuszczonego mleka w proszku - o 7 proc. do 0,9 tys. t oraz masła - o 3 proc. do 1,7 mln ton.
Z drugiej strony w dalszym ciągu utrzymuje się wysoki popyt na przetwory mleczarskie w krajach rozwijających się. Według szacunków USDA w 2011 r. import pełnego mleka w proszku przez Chiny osiągnie poziom 400 tys. t wobec 320 tys. t w 2010 r. i zaledwie 46 tys. t w 2008 roku. Oczekuje się także dalszego zwiększenia zakupów serów przez Rosję, choć dynamika wzrostu powoli wyhamowuje - do około 1 proc. w skali roku, czyli do 370 tys. t w 2011 r. wobec 365 w 2010 roku.
W tej sytuacji na przełomie stycznia i lutego br. ceny zarówno odtłuszczonego jak i pełnego mleka w proszku notowane w portach Oceanii wzrosły o prawie 3 proc. względem końca ubiegłego miesiąca do odpowiednio 3500-4100 USD/t i 3975-4200 USD/t, zaś masła o prawie 1 proc. do 4500-5200 USD/t. Oznacza to, iż OMP jest o około 40 proc. droższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, zaś PMP i masło o około 30 proc. Warto zwrócić uwagę, że o ile ceny masła przekroczyły już rekordowe poziomy notowane w 2007 i 2008 r., o tyle OMP jest nadal o około 25 proc. tańsze niż w lipcu 2007 r., kiedy to cena na rynku światowym osiągnęła poziom 5100 USD/t. Niemniej, w sytuacji napiętego bilansu popytu i podaży wydaje się, iż nadal istnieje spora przestrzeń do wzrostów cen przetworów mleczarskich.


POWIĄZANE

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...

Jak podaje APK-Inform, ceny kukurydzy paszowej nadal aktywnie rosną na Ukrainie ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę