Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drożeje bydło i drób

17 sierpnia 2011
Agencja Rynku Rolnego w cotygodniowym biuletynie podaje, że w pierwszym tygodniu sierpnia drożało bydło i drób, a ceny wieprzowiny były stabilne. W pierwszym tygodniu sierpnia 2011 r. ceny skupu trzody chlewnej i indyków utrzymały się na poziomie zbliżonym do notowanego w końcu lipca. W tym czasie wzrosły natomiast ceny skupu bydła i kurczaków (odpowiednio o 1 proc. i o 1,7 proc.).
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 01-07.08.2011 r. za 1 kg żywca wieprzowego dostawcy otrzymywali średnio 4,69 zł, tj. o 2 proc. mniej niż przed miesiącem, ale o 5 proc. więcej niż rok wcześniej.
W analizowanym okresie w kraju za żywiec wołowy płacono przeciętnie 5,61 zł/kg. W porównaniu do notowania sprzed miesiąca było to o 3 proc. więcej, a do cen sprzed roku o 33 proc. więcej.
Na początku sierpnia 2011 r. w kraju kurczęta brojlery skupowano średnio po 3,82 zł/kg, a indyki po 5,94 zł/kg, tj. po cenie odpowiednio o 9 proc. wyższej i o 2 proc. niższej niż miesiąc wcześniej. Indyki były jednak o 27 proc. droższe, a kurczęta o 6 proc. droższe niż przed rokiem.



POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę