Od początku lutego, zarówno na rynku krajowym, jak i unijnym, rosną ceny skupu żywca wieprzowego. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 18-24 lutego 2013 r. średnia cena żywca wieprzowego w Polsce wzrosła do 5,24 zł/kg, tj. o 1,1 proc. w porównaniu do poprzedniego tygodnia oraz o 4 proc. w odniesieniu do poprzedniego miesiąca. Jednocześnie cena ta była nieznacznie (o 0,4 proc.) wyższa niż przed rokiem - podała w raporcie Agencja Rynku Rolnego.
Za żywiec wołowy w trzecim tygodniu lutego 2013 r. zakłady mięsne płaciły przeciętnie 6,47 zł/kg, tj. nieznacznie (o 0,1 proc.) mniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena skupu żywca wołowego ukształtowała się na poziomie o 0,5 proc. niższym niż miesiąc wcześniej i o ponad 2 proc. niższym niż przed rokiem.
W dniach 18-24.02.2013 r. średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów wynosiła 3,92 zł/kg, o 3,7 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i o 6 proc. więcej niż przed miesiącem oraz o 5 proc. więcej niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku. Za indyki uzyskiwano przeciętnie 5,65 zł/kg, o 2,0 proc. więcej niż tydzień wcześniej. Indyki były także droższe niż miesiąc wcześniej i przed rokiem (odpowiednio o 3 proc. i o 2 proc.).