biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Drogie oleje, drogie tłuszcze

13 października 2011
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że we wrześniu br. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności osiągnął poziom 225 punktów.

W stosunku do sierpnia br. obniżył się o 2% tj. 4,5 punktu, głównie wskutek spadku wartości indeksu światowych cen cukru, zbóż oraz olejów. Niemniej, jego wartość wciąż kształtuje się na historycznie wysokim poziomie. Mimo iż pozostaje niższa o 13 punktów w stosunku do rekordowego wyniku z lutego 2011 roku, jest wyższa o 31 punktów w odniesieniu do września 2010 roku.
Jeśli chodzi o indeks światowych cen olejów i tłuszczów, we wrześniu br. wyniósł on 238 punktów (co oznacza, iż we wrześniu br. ceny monitorowane przez FAO były o 138% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004). Mimo że wartość omawianego indeksu od marca br. pozostaje w tendencji spadkowej, wciąż kształtuje się na historycznie wysokich poziomach.
W analizowanym okresie na światowe ceny olejów/tłuszczów oddziaływał m.in. stosunkowo wysoki poziom produkcji i zapasów oleju palmowego oraz zwiększająca się podaż eksportowa oleju słonecznikowego, będąca konsekwencją wysokich zbiorów m.in. w basenie Morza Czarnego.



POWIĄZANE

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę