Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drogie oleje, drogie tłuszcze

13 października 2011
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że we wrześniu br. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności osiągnął poziom 225 punktów.

W stosunku do sierpnia br. obniżył się o 2% tj. 4,5 punktu, głównie wskutek spadku wartości indeksu światowych cen cukru, zbóż oraz olejów. Niemniej, jego wartość wciąż kształtuje się na historycznie wysokim poziomie. Mimo iż pozostaje niższa o 13 punktów w stosunku do rekordowego wyniku z lutego 2011 roku, jest wyższa o 31 punktów w odniesieniu do września 2010 roku.
Jeśli chodzi o indeks światowych cen olejów i tłuszczów, we wrześniu br. wyniósł on 238 punktów (co oznacza, iż we wrześniu br. ceny monitorowane przez FAO były o 138% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004). Mimo że wartość omawianego indeksu od marca br. pozostaje w tendencji spadkowej, wciąż kształtuje się na historycznie wysokich poziomach.
W analizowanym okresie na światowe ceny olejów/tłuszczów oddziaływał m.in. stosunkowo wysoki poziom produkcji i zapasów oleju palmowego oraz zwiększająca się podaż eksportowa oleju słonecznikowego, będąca konsekwencją wysokich zbiorów m.in. w basenie Morza Czarnego.



POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę