Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drób 28.06.2007

28 czerwca 2007
Podwyżki na rynku drobiu. Małe ubojnie płacą za brojlery najczęściej 3 złote 80 groszy za kilogram żywca. Ale jeśli komuś towar jest bardzo potrzebny, sporadycznie zdarza się, ze musi zapłacić ponad 4 złote.

W tej sytuacji i największe zakłady, które mają podpisane z hodowcami umowy kontraktacyjne nie miały innego wyjścia, jak tylko zacząć podnosić ceny.

Ale różnice nadal są wyraźne, bo mimo zmiany cenników stawki w dużych firmach są średnio o kilkanaście % niższe niż w małych ubojniach. Cena minimalna to 3 złote 5 groszy. Kurczaków jest mało. Brakuje też jaj wylęgowych, a pisklęta są drogie. Do tego upalna pogoda niekorzystnie wpłynęła na przyrosty masy brojlerów.

Żywiec drobiowy
zł/kg

brojlery

umowy kontraktacyjne 3,05 – 3,40

wolny rynek 3,60 – 4,20

indyki

indyczki 4,43 – 4,60

indory 4,65 – 4,75


Kurczaki drożeją, tymczasem na rynku indyków minimalne obniżki. Indory skupowane są najczęściej po 4 złote 70 groszy za kilogram, indyczki po 4 złote 45 groszy.

Elementy z kurczaka
zł/kg

tuszki
5,80 – 6,30

ćwiartki
5,90 – 6,40

filety
13,50 – 14,60

udka
6,50 – 6,90

skrzydła
5,00 – 5,75


Zakłady mogą sobie pozwolić na podwyżki cen skupu kurczaków bo notowania elementów są teraz opłacalne. Tuszki sprzedawane są powyżej 6 złotych za kilogram. Tylko w umowach z supermarketami stawki są niższe.

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę