Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drób 26.06.08.

26 czerwca 2008
Branża drobiarska przeżywa prawdziwy kryzys. Ceny skupu żywca, jak i elementów gotowych, już od pewnego czasu nie przynosiły zysków, ale teraz spadły tak, że nawet nie rekompensują kosztów produkcji.

Krajowy rynek nie jest w stanie wchłonąć odkładających się ilości drobiu, a eksport przy bardzo silnym złotym przestał się opłacać. Nie sprzedają się nawet popularne filety z piersi.

Surowca indyczego jest tak dużo, że już od najbliższego poniedziałku cena żywca może być niższa od dzisiejszej nawet o 10 – 15 groszy za kilogram. Powodów do radości nie mają też producenci gęsi. Niemiecki rynek ma jeszcze zapasy z ubiegłego roku i prawdopodobnie ograniczy zakupy. Pierwsze uboje gęsi już rozpoczęte. Średnia cena w umowach kontraktacyjnych to 7 złotych 80 groszy, ale jest i taniej.

Tak niskich cen gotowych elementów w sezonie letnim nie było już dawno. I co gorsza, jeśli sprzedaż się nie poprawi, to będą kolejne przeceny. 13 złotych za kilogram filetów z piersi kurczaka, to coraz częściej pobożne życzenia, uzyskiwana cena jest w najlepszym wypadku o co najmniej złotówkę niższa.

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę