Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drób 25.10.2007

25 października 2007
Lekkie ożywienie na rynku drobiu. Zakłady potrzebują więcej surowca, bo w przyszłym tygodniu uboje ograniczą się prawdopodobnie tylko do poniedziałku i wtorku. Tymczasem zapotrzebowanie handlu powinno być duże.

Ceny tuszek już drgnęły. Ale jeszcze nie na tyle by przetwórnie mogły zacząć płacić więcej – mówią w zakładach.

W dużych firmach na razie cenniki bez zmian. Ale tu ceny przez ostatni tydzień były wyższe niż na wolnym rynku.

Najszybciej na zmianę sytuacji zareagowały małe ubojnie, podnoszą ceny skupu o 10 – 20 groszy. Hodowcy i tak nie mają wiele powodów do radości, bo stawki dochodzące do 3 złotych 30 groszy za kilogram żywca ledwo pokrywają ceny zakupu piskląt i pasz.

Żywiec drobiowy
zł/kg

brojlery

kontraktacja
3,10 – 3,25

wolny rynek
3,00 – 3,30

indyki

indory
5,05 – 5,25

indyczki
4,83 – 5,05


Tymczasem ceny skupu indyków po kilku tygodniach wzrostów przyhamowały. Indory skupowane są maksymalnie po 5 złotych 25 groszy, indyczki średnio o 20 groszy taniej.


Mięso drobiowe
zł/kg

hurtowe ceny zbytu

tuszki
4,70 – 5,20

filety
12,50 – 15,20

ćwiartki
3,70 – 4,20




Tuszki sprzedawane są od 4 złotych 70 groszy za kilogram, do ponad 5. Ale upusty uzyskać jest coraz trudniej, bo ceny zaczęły rosnąć. 

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę