Po okresie suszy, przymrozków i gwałtownych ulew stan plantacji chmielowych nie jest najlepszy- uważa Tadeusz Plejzner z Polskiego Związku Producentów Chmielu.
Ale wszystko zależy jeszcze od pogody, jeśli będzie ciepło do końca zbiorów to nie powinno być aż tak źle. W ubiegłym roku odczuwalny był znaczny brak surowca, przetwórcy mieli problem z zakupami odpowiedniej ilości szyszek chmielowych. Dlatego dobrze byłoby, żeby w tym roku chmielu było więcej. Powierzchnia upraw nie zmienia się i wynosi około 2100 hektarów, natomiast wielu rolników rezygnuje z odmiany Marynka na rzecz Magnum i Perle. Termin wpisu do ewidencji wprowadzonych zmian upływa z końcem maja.
Ze względu na rosnące koszty produkcji chmielu, głownie energii, opału i robocizny plantatorzy uważają, że cena skupu w tym roku nie może być niższa niż 13 złotych za kilogram. Szanse na to są duże, bo zapasów szyszek prawie nie ma.
2. Zawartość alfakwasów w szyszkach chmielowych w 2006 r.
Odmiany:
Magnum -11-13 %
Marynka- 6-8 %
Lomik- 4 %
Lubelski -2%
W popularnej odmianie Magnum w ubiegłym roku zawartość alfakwasów zaczynała się od 11%, podczas gdy w 2005 od 14 %. Czy w tym roku wskaźnik ponownie się zwiększy, będzie zależało głównie od słonecznej pogody.