Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wołowina

29 czerwca 2009
Jeśli o jakiejś produkcji mięsa można dzisiaj mówić, że jest opłacalna, to z całą pewnością jest nią produkcja wołowiny – twierdzą zgodnie handlowcy i eksperci.
Stały rynek zbytu i stabilne ceny – to główny atut. Jeśli coś się zmienia to z reguły na korzyść producentów.

I nie inaczej jest w tym tygodniu. Średnio o 10 – 30 groszy za kilogram w górę poszły ceny bydła w punktach skupu. A to za sprawą mniejszych dostaw. Ubojnie już narzekają na braki. Ale handlowcy uspokajają, że nie jest to efekt ograniczenia produkcji, ale wynik wzmożonych prac polowych. Efekt?

Wołowina zł/kg
giełdy towarowe    
ćwierci B        10,50 – 11,00
ćwierci D         8,40 – 8,40
ćwierci J        10,00 – 10,30

Ćwierci z byków kosztują już 11 złotych za kilogram. Nie zraża to ani Włochów, ani Holendrów, którzy odbierają każdą ilość wołowiny dostępną na naszym rynku.

W górę pną się także stawki mięs produkcyjnych i elementów szlachetnych.

Wołowina zł/kg
 giełdy towarowe
mięsa drobne kl. I   11,00 – 13,10
udziec           15,90 – 16,10
polędwica          47,00 – 67,00

Kilogram mięs drobnych w klasie pierwszej to koszt rzędu 13 złotych, za kilogram polędwicy trzeba zapłacić blisko 70 złotych.


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę