biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Ceny - Wieprzowina

27 maja 2009
Handel mięsem zarówno w wielkich sieciach, jak i w tradycyjnej sprzedaży spadł zdaniem ekspertów aż o 30%.
Rynek robi się coraz trudniejszy, bo choć chętnych do zakupu niewielu, na obniżki nie ma miejsca – przekonuje Adam Wierzbowski z giełdy Netbrokers w Krakowie. Wszystko przez niską podaż krajowego surowca.

Zmian można byłoby oczekiwać, gdyby kurs euro spadł do poziomu przynajmniej 4 złotych 15 groszy. Ale na to w najbliższym czasie się nie zanosi. W dodatku za zachodnią granicą co tydzień ceny mięsa idą w górę o kolejne 5 eurocentów.

Jedynym wyjątkiem jest tylko schab bez kości. W związku z tym import jest wciąż niewielki i stanowi wyłącznie uzupełnienie krajowych niedoborów.

ŚREDNIE CENY MIĘSA Z IMPORTU
z kością       zł/kg
karkówka   13,00
łopatka     9,20
szynka     10,50

A eksport? Wciąż pozostawia wiele do życzenia. O szczęściu mogą jedynie mówić firmy wysyłające na zachód wołowinę. Ten rynek jest od dawna poukładany i gwarantuje opłacalność. Ceny najczęściej kształtują się od 2 do 2,5 euro za kilogram.

ŚREDNIE CENY WOŁOWINY NA EKSPORT
przody        2,00 euro/kg
ćwierci       2,30
zady          2,50


POWIĄZANE

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę