Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

27 maja 2009
Handel mięsem zarówno w wielkich sieciach, jak i w tradycyjnej sprzedaży spadł zdaniem ekspertów aż o 30%.
Rynek robi się coraz trudniejszy, bo choć chętnych do zakupu niewielu, na obniżki nie ma miejsca – przekonuje Adam Wierzbowski z giełdy Netbrokers w Krakowie. Wszystko przez niską podaż krajowego surowca.

Zmian można byłoby oczekiwać, gdyby kurs euro spadł do poziomu przynajmniej 4 złotych 15 groszy. Ale na to w najbliższym czasie się nie zanosi. W dodatku za zachodnią granicą co tydzień ceny mięsa idą w górę o kolejne 5 eurocentów.

Jedynym wyjątkiem jest tylko schab bez kości. W związku z tym import jest wciąż niewielki i stanowi wyłącznie uzupełnienie krajowych niedoborów.

ŚREDNIE CENY MIĘSA Z IMPORTU
z kością       zł/kg
karkówka   13,00
łopatka     9,20
szynka     10,50

A eksport? Wciąż pozostawia wiele do życzenia. O szczęściu mogą jedynie mówić firmy wysyłające na zachód wołowinę. Ten rynek jest od dawna poukładany i gwarantuje opłacalność. Ceny najczęściej kształtują się od 2 do 2,5 euro za kilogram.

ŚREDNIE CENY WOŁOWINY NA EKSPORT
przody        2,00 euro/kg
ćwierci       2,30
zady          2,50


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę