Na rynku wieprzowiny na dobre zapanowało już przedświąteczne ożywienie. Klientów przybywa z każdym dniem. Przetwórcy spieszą się, aby podpisać kontrakty jeszcze po obecnych cenach. Odbierać surowiec będą dopiero po 15 grudnia. Wszystko po to, by towar był świeży, a cena możliwie niska, bo kto nie kupi teraz, będzie musiał się liczyć z tym, że przepłaci. A stawki dyktowane przez producentów już dzisiaj rosną szybciej niż zakładali handlowcy.
Wieprzowina – giełdy towarowe
oferty sprzedaży zł/kg
elementy bez kości
karkówka 8,00 – 12,50
szynka 8,00 – 11,20
schab 11,80 – 16,80
Stawki podnoszą nie tylko krajowi producenci wieprzowiny. Drożej jest też na zachodzie Europy. Jeśli doliczymy do tego wahania kursu euro, to importowany surowiec musi być oferowany po wyższych cenach.
Popularne w okresie świątecznego handlu elementy szlachetne sprzedają się jak świeże bułeczki. Przetwórcy najchętniej kupują schab, szynkę z kością i karkówkę.
Wieprzowina
giełdy towarowe
oferty sprzedaży zł/kg
elementy z kością
karkówka 7,00 – 10,90
szynka 6,60 – 7,60
schab 9,50 – 13,10
Szukają też specjalistycznych asortymentów do produkcji kiełbas i pasztetów. Kto liczył na to, że zwiększona podaż importowanego mięsa, zmusi handlowców do obniżania stawek, pomylił się. I teraz musi szybko rezerwować surowiec. Wszystko dlatego, że wielu przetwórców decyduje się na zakup belgijskich czy duńskich półtusz – tłumacząc to ich lepszą od krajowych jakością.
Półtusze wieprzowe
giełdy towarowe
oferty sprzedaży zł/kg
E i U 6,00 – 6,90
R 5,80 – 6,40
Stawka w klasie E - nieco ponad 6 i pół złotego za kilogram – na razie zadowala zarówno sprzedających, jak i ich klientów. Ale to cena na dziś, jutro może być tylko drożej.