Czerwona, zielona a może żółta. Papryki mamy teraz pod dostatkiem. Trwa właśnie wysyp. W ostatnich latach uprawa tego warzywa stała się u nas bardzo modna. Roczna produkcja sięga około 50 tysięcy ton. Efekt jest taki, że chociaż warzywa ciepłolubne z reguły o tej porze roku już drożeją - papryka tanieje.
Spółdzielnie ogrodnicze za czerwoną paprykę płacą 3 złote za kilogram, za zieloną około półtora złotego. Mimo ostatnich obniżek to i tak nieźle, a przynajmniej więcej niż przed rokiem.
PAPRYKA zł/kg
ceny skupu w spółdzielniach
czerwona
teraz 2,50 – 3,35
rok temu 2,28
zielona
teraz 1,20 – 1,80
rok temu 1,28
Papryce nie zaszkodziła nawet nieprzewidywalna w tym sezonie pogoda. Według GUS-u na tle innych warzyw, straty w gatunkach ciepłolubnych i tak będą najmniejsze. Zaledwie kilku %, gorzej z kapustą czy cebulą, której będzie mniej aż o 1/5. Tendencje te widać w punktach skupu. Papryka kosztuje powyżej 2 złotych za kilogram. To zaledwie kilkanaście % więcej niż przed rokiem. W tym samym czasie kapusta zdrożała o połowę, a cebula niemal dwukrotnie. Znacznie droższe niż przed rokiem są też kalafiory i brokuły.