Warzywa górą i to przede wszystkim te, które rosną w dół! Dużo droższa niż przed rokiem jest pietruszka. A za nią w kolejce ustawiają się marchewka i buraki. Pietruszka już kosztuje ponad 2,5 złotego.
Tyle za kilogram płacą spółdzielnie ogrodnicze. Zdaniem specjalistów, jak na tą porę roku, to przynajmniej o 50 groszy za dużo. Na plantacjach pojawiły się problemy z ukorzenianiem. A taka sytuacja może oznaczać tylko jedno – dalszy wzrost cen.
Ale prawdziwym hitem sezonu są wciąż kalafiory i brokuły. Zakłady poszukują ich do przygotowania mrożonek, które z udziałem tych właśnie warzyw z powodzeniem kupowane są i na wschodzie i na zachodzie Europy. A ceny z tygodnia na tydzień rosną. Przypomnijmy, rok temu kilogram brokułów kosztował średnio 1 złoty 25 groszy.
Teraz cena minimalna jest o 10 groszy wyższa. Tyle dostają producenci na Ziemi Lubuskiej i na Podkarpaciu. Najwyższe stawki – 1 złoty 60 groszy płacą firmy w Świętokrzyskiem.
CENY SKUPU BROKUŁÓW
zakłady przetwórcze zł/kg
woj. lubuskie, podkarpackie 1,35
woj. lubelskie, łódzkie 1,40
woj. pomorskie 1,50
woj. świętokrzyskie 1,60
Drożeje także kapusta i to niezależnie od gatunku. Stawki napędza duży popyt. Producenci mogą wziąć wreszcie odwet za kompletnie nieudany poprzedni sezon. Ceny w porównaniu z ubiegłym rokiem są średnio o 50 groszy wyższe. Ale najbardziej zdrożała kapusta czerwona i włoska. Ta ostatnia cieszy się największym wzięciem i dlatego jest tak droga.