Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny trzody rosną, ale za mało

3 grudnia 2015

W lutym wyraźnie wzrosły ceny skupu trzech podstawowych gatunków żywca rzeźnego. Według podanych w ubiegłym tygodniu przez GUS informacji, w miesiącu tym o 8,4 proc. podrożał w skupie drób, o 6,5 proc. podrożała trzoda chlewna, a o 1,8 proc. bydło (bez cieląt) - podają eksperci Bank Gospodarki Żywnościowej.

Ceny skupu bydła na poziomie 5,33 PLN/kg ustanowiły kolejny rekord. Rosną one nieprzerwanie już od siedmiu miesięcy. W lipcu ubiegłego roku za kilogram żywca w skupie można było otrzymać przeciętnie 4,31 PLN. Tak wysokie ceny są obecnie możliwe dzięki bardzo dobrym wynikom eksportu - zapotrzebowanie na wołowinę na rynkach zagranicznych jest wciąż bardzo duże.
Przeciętna cena skupu drobiu osiągnęła w lutym 3,77 PLN/kg - najwyższy poziom od września ubiegłego roku. Ceny drobiu mocno zbliżyły się do cen trzody chlewnej. W minionym miesiącu różnica w cenie wynosiła zaledwie 0,18 PLN/kg - to najmniej od początku 2008 roku.
Warto wspomnieć, że jeszcze nigdy drób nie był tak drogi w lutym. Zazwyczaj zimą ceny drobiu są stosunkowo niskie. Przeciętna cena dla tego miesiąca w ostatnich pięciu latach wynosiła 3,20 PLN/kg. W tym roku cena jest o 18 proc. wyższa od tej średniej. Nie można jednak zapomnieć, że producenci ponoszą wyjątkowo wysokie koszty pasz.


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę