Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny polskich warzyw i owoców biją rekordy

3 grudnia 2015

Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w styczniu w porównaniu do ubiegłego roku ceny owoców i warzyw drastycznie wzrosły. Najbardziej, bo niemal o sto procent, podrożały buraki i selery. Cebula o ponad 60 procent, marchew o 40 proc. - informuje serwis Nasze Miasto.

W górę poszybowały też ceny jabłek (o ponad 70 proc.), gruszki podrożały niemal o połowę. Potaniały za to pomarańcze. Średnio kosztują 2,70, ale w marketach można je dostać nawet poniżej 2 zł za kilogram.
Zbiory w 2010 roku były fatalne. Według ostrożnych szacunków nawet o 20-30 procent niższe niż w latach 2001-2005. Jakie będą w tym roku -wszystko zależy od pogody.


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę