Towaru mało, ale klientów jeszcze mniej. Cła w eksporcie na wschód skutecznie ograniczają wysyłki naszych warzyw i owoców. Handlowcy liczą na ich obniżenie od pierwszego grudnia.
Ale na razie wysłane transporty z okolic Sandomierza można policzyć na palcach. Przed rokiem były ich w setki. Ale wtedy ceny najładniejszych jabłek sięgały 80 groszy za kilogram teraz dochodzą do 2 złotych.
A co dzieje się u nas? Skup jabłek praktycznie stanął, coraz mniej zakładów zajmuje się ich przerobem. I chociaż przetwórnie nie kupiły surowca tyle ile chciały, na więcej nie mają teraz szans. Owoce zamknięte są w chłodniach. Trwa za to skup cebuli, kalafiorów, brokułów oraz warzyw korzeniowych. Tam gdzie rośnie podaż spadają ceny.
Ale i tak są z reguły dwa razy wyższe niż przed rokiem. Cebula kosztuje w skupie prawie półtora złotego za kilogram. Kapusta ponad 60 groszy. Selery prawie złotówkę. Droższe są także kalafiory i brokuły. Tylko ceny marchwi i pietruszki prawie bez zmian.
WARZYWA zł/kg
ceny skupu w zakładach
cebula obierana 1,30 – 1,55
kapusta biała 0,50 – 0,80
kalafiory 1,30 – 1,80
brokuły 1,70 – 2,20
marchew 0,24 – 0,26
pietruszka 0,85 – 0,87
selery 0,90 – 0,95
Jak zawsze o tej porze roku drożeją warzywa ciepłolubne. To już końcówka krajowych pomidorów, ogórków i papryki. Choć ciepły listopad spowodował, że sezon na tą ostatnią trwa wyjątkowo długo.
WARZYWA zł/kg
ceny skupu w spółdzielniach
papryka czerwona 3,50 – 6,90
papryka zielona 1,50 – 2,50
pomidory 5,00 – 6,30
ogórki 7,28 – 9,00
9561642
1