Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

3 grudnia 2015
Handel mięsem nawet jeśli był większy, to już nie jest. Powód- transakcje są uzależnione od zakładów przetwórczych, a te rozdysponowały prawie wszystko co miały. Tym bardziej, że żywca jest w tym roku wyjątkowo mało. Tak niskiej podaży tuczników nie było przynajmniej od 30 lat-oceniają maklerzy. Zainteresowanie jest tylko na towar świeży, mrożony odszedł w zapomnienie.

Teraz na giełdach towarowych handluje się głównie towarem importowanym, ale tu pojawił się problem. Ceny od ubiegłego tygodnia drastycznie wzrosły i to nie tylko za sprawą wysokiego kursu euro. Stawki podwyższyli przede wszystkim zachodni kontrahenci.

Półtusze w klasie E bez głowy kosztuje 6 złotych 70 groszy za kilogram, czyli o 40 groszy więcej niż tydzień temu, ale już schab zdrożał w tym samym czasie o 70 groszy. Ceny innych elementów też poszły w górę.

WIEPRZOWINA Z IMPORTU-giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
półtusze kl. E               6,70
schab b/k                    13,60-13,70
szynka z/k                   7,80-7,90
karkówka z/k                 7,70-7,80
łopatka                      5,60-5,70

Większego ruchu można się spodziewać w ostatnich dniach roku. Wtedy może być spory problem z pozyskaniem towaru-twierdzą maklerzy. Nie ma zupełnie zainteresowania mięsami drobnymi. Trzeba poczekać do wiosny. To również nie jest sezon na tłuszcze .


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę