Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

11 grudnia 2009
Przed świętami juz nic się nie wydarzy, trzeba myśleć, co będzie po świętach.
Tym bardziej, że styczeń ze swej natury nie należy do miesięcy, w których handel mięsem kwitnie. Zresztą o takie, coraz trudniej. Mamy więc teraz zamiast wzmożonych obrotów, wzmożone spadki cen.

Właściwie każdy dzień przynosi przeceny. Zaledwie od poniedziałku karkówka czy szynka – towary wydawałoby się najbardziej o tej porze roku „chodliwe”, staniały o kolejne 50 groszy za kilogram.

Teraz szynkę można kupić za niewiele ponad 6,5 złotego. Karkówka bez kości kosztuje najczęściej 10,5 złotego.

MIĘSO WIEPRZOWE    zł/kg
szynka
poniedziałek   7,10
czwartek          6,60

karkówka
poniedziałek   10,90
czwartek         10,50

A i tak trudno o sprzedaż. Kto na nią liczył, przeliczył się. Szczególnie importerzy, którzy nie spodziewali się takiego obrotu sprawy. Sporo przedsiębiorców zamówiło bowiem mięso na zachodzie Europy, teraz próbuje się go pozbyć choćby po kosztach. Ale łatwo nie jest.

Nawet mimo tego, że schab importowany można juz kupić po 11 złotych, a krajowy sięga 14. Nie ma sprzedaży, nie ma więc rywalizacji.


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę