Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

23 października 2009
Od przybytku głowa boli.
Gdyby towaru było mniej, byłoby znacznie lepiej. Brzmi to może ironicznie, ale to jedynie słuszne twierdzenie odnoszące się do rynku mięsa. I choć zakłady zmuszone są ograniczać produkcję, co widoczne jest gołym okiem, ofert sprzedaży jest wciąż pod dostatkiem. Swoje robi także niepohamowany import.

Nam kurczą się rynki zbytu, producentom z zachodu Europy wręcz przeciwnie. Ich propozycje cenowe są na tyle konkurencyjne, że z powodzeniem znajdują nabywców.

Polscy przetwórcy wciąż szukają chętnych na swoje towary. Z braku możliwości handlu z Rosją i Ukrainą, próbują szczęścia na południu. Ale umowy z Rumunią czy Bułgarią nie są wcale łatwe.

Nawet jeśli uda się sprzedać towar, nigdy nie ma pewności, że nie zostanie zareklamowany. To swoisty, kolejny etap negocjacji cenowych. Tak więc polski rynek dusi się w nadmiarze mięsa w sosie nie tylko własnym.

Nie ma żadnego popytu na półtusze czy szlachetne elementy. Tanieją mięsa drobne. To wynik kończącego się sezonu, jeśli taki w ogóle był – komentuje Jarosław Ogorzewski z giełdy Agrohandel w Łodzi.

MIĘSA DROBNE      zł/kg
klasa I          9,30 – 11,40
klasa II 50/50   3,80 – 6,50
klasa II 60/40   5,40 – 7,00
klasa II 80/20   3,90 – 9,50


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę