Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

20 października 2009
Na hamulcu.
Tak nowy tydzień rozpoczynają firmy mięsne. Trudno znaleźć punkty skupu, gdzie ceny żywca wieprzowego spadałyby nadal. A jeszcze trudniej takie, gdzie pięłyby się w górę. I choć stawki ani drgną, dla hodowców nadal nie mamy dobrych wieści. Zdaniem przetwórców – przed nami okres kolejnych spadków.

W rozliczeniu za żywą wagę, ceny tkwią więc przynajmniej od tygodnia na poziomie 3 złotych 70 groszy za kilogram żywca. To najczęściej występująca stawka. Na nieco więcej mogą jedynie liczyć tylko stali dostawcy.

W klasyfikacji poubojowej nawet w najwyższej klasie „S” ceny nie przekraczają 5 i pół złotego za kilogram. Niższe klasy kosztują średnio o złotówkę mniej.

TUCZNIKI   wg wbc
S 5,20 – 5,50
E 5,14 – 5,40
U 4,90 – 5,20
R 4,50 – 4,80
O 4,10 – 4,60
P 3,70 – 4,40

Za to na krajowych targowiskach taniej. I choć Małopolska wciąż zamyka notowania, ceny maksymalne prosiąt nie przekraczają 440 złotych za parę. Najtaniej tym razem na Pomorzu.

PROSIĘTA    zł/parę
woj. pomorskie 240 – 320
woj. kujawsko-pomorskie  250 – 290
woj. mazowieckie  260 – 400
woj. podlaskie 280 – 420
woj. opolskie 320 – 340       
woj. małopolskie 390 – 440


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę