Na hamulcu. Tak nowy tydzień rozpoczynają firmy mięsne. Trudno znaleźć punkty skupu, gdzie ceny żywca wieprzowego spadałyby nadal. A jeszcze trudniej takie, gdzie pięłyby się w górę. I choć stawki ani drgną, dla hodowców nadal nie mamy dobrych wieści. Zdaniem przetwórców – przed nami okres kolejnych spadków.
W rozliczeniu za żywą wagę, ceny tkwią więc przynajmniej od tygodnia na poziomie 3 złotych 70 groszy za kilogram żywca. To najczęściej występująca stawka. Na nieco więcej mogą jedynie liczyć tylko stali dostawcy.
W klasyfikacji poubojowej nawet w najwyższej klasie „S” ceny nie przekraczają 5 i pół złotego za kilogram. Niższe klasy kosztują średnio o złotówkę mniej.
TUCZNIKI wg wbc
S 5,20 – 5,50
E 5,14 – 5,40
U 4,90 – 5,20
R 4,50 – 4,80
O 4,10 – 4,60
P 3,70 – 4,40
Za to na krajowych targowiskach taniej. I choć Małopolska wciąż zamyka notowania, ceny maksymalne prosiąt nie przekraczają 440 złotych za parę. Najtaniej tym razem na Pomorzu.
PROSIĘTA zł/parę
woj. pomorskie 240 – 320
woj. kujawsko-pomorskie 250 – 290
woj. mazowieckie 260 – 400
woj. podlaskie 280 – 420
woj. opolskie 320 – 340
woj. małopolskie 390 – 440