Dawno, dawno temu był sobie zakład mięsny.Produkcja szła pełna parą, ludzie mieli więc pracę. A szefowie firmy podliczali wartość majątku na 15 milionów złotych. Pewnego razu w bramy zakładu zapukał Kryzys.
Od tej pory nic nie było już takie jak dawniej. Interes trzeba było zamknąć. I nawet próba sprzedaży za trzykrotnie mniejsze niż wartość całej firmy pieniądze, nie powiodła się...Brzmi jak kiepska bajka. Ale na rynku mięsa coraz częściej właśnie tak wygląda rzeczywistość.
To juz kolejny tydzień obniżek. Zaledwie w ciągu kilku dni półtusze wieprzowe staniały nawet o 50 groszy za kilogram. Teraz pełne, chłodzone w klasie E kosztują około 6 złotych. Mimo ciągłych przecen wciąż trudno znaleźć klientów.
Ceny na naszym rynku wydaje się, że wciąż są za wysokie dla kupców zza wschodniej granicy. Robią tylko sporadyczne zakupy i kupują oczywiście to, co i tak zwykle jest najtańsze. A teraz tanieje jeszcze bardziej.
Tłuszcze twarde można już kupić po 2 złote 20 groszy za kilogram. Skórki wieprzowe są nawet o połowę tańsze.
CENY SPRZEDAŻY zł/kg
tłuszcze drobne twarde 2,20 – 2,40
tłuszcze drobne miękkie 2,00 – 2,20
skórki wieprzowe 1,00 – 1,20
smalec w blokach 2,80 – 3,00
Eksport staje się coraz uboższym bratem importu, który teraz pochłania nasz rynek. W giełdowych ofertach mnóstwo propozycji sprzedaży i to w bardzo korzystnych cenach.
Kto może sobie pozwolić na duże zakupy, zamawia przynajmniej 20 ton chłodzonego surowca, o jaki u nas – mimo rosnących zapasów – wciąż trudno. W Polsce wciąż bowiem króluje mięso mrożone.
7058234
1