Im dalej, tym lepiej.Eksporterzy mięsa cały czas szukają nowych rynków zbytu i powoli zaczyna się to udawać. Po kilku miesiącach przerwy, transporty z Polski znów jadą do Wietnamu, Hong-Kongu i krajów afrykańskich.
A co sprzedajemy? Głównie nogi wieprzowe i co już trudniej sobie wyobrazić, a co dopiero zjeść – łby i łapy z kurczaka a także przepony...
Tymczasem sprzedaż mięsa za naszą najbliższą, wschodnią granicę wciąż pozostaje tylko pobożnym życzeniem. Zarówno z Ukrainą jak i Białorusią handel właściwie nie istnieje.
Realizowane są tylko kontrakty do Rosji, ale w niewielkich ilościach i przez nieliczne grono szczęśliwców, mających uprawnienia. Efekt jest taki, że to, co i tak jest zwykle najtańsze, tanieje jeszcze bardziej.
To najlepszy czas na spekulacyjne zakupy – komentują maklerzy. Spadają przede wszystkim ceny tłuszczów. Te w większości nie przekraczają 2 złotych za kilogram. Mniej kosztuje smalec i słonina.
CENY SPRZEDAŻY TŁUSZCZÓW
giełdy towarowe zł/kg
tłuszcz drobne twardy 1,8 - 2,2
tłuszcz drobny miękki 1,6 – 1,8
smalec popularny w blokach 3,0
smalec wyborowy w blokach 3,2
W magazynach piętrzą się także coraz większe ilości mięs drobnych. Ceny w zależności od klasy od 2,5 do blisko 11,5 złotego za kilogram.
MIĘSA DROBNE zł/kg
Klasa I 11,0 – 11,4
Klasa II 50/50 5,0 – 6,5
Klasa II 60/40 6,5 – 7,1
Klasa II 80/20 4,7 – 9,5
Klasa III 7,8 – 9,4
Klasa IV 2,5 – 4,6
7047681
1