Na rynku drobiu wyraźne braki towaru i podwyżki cen, średnio o 10 %. Dopiero za tydzień, dwa sytuacja powinna się zmienić-ocenia Mirosław Ossowski z biura Agrohandel w Łodzi. Obecne problemy wynikają z ustawionych pod sprzedaż świąteczną cykli produkcji oraz z niedostatecznych zapasów w magazynach.
Brakuje prawie wszystkiego, tuszek, ćwiartek, filetów. W dodatku ceny są wysokie i jak się okazuje dla wielu odbiorców zarówno na wschodzie jak i na zachodzie nie do przyjęcia. To wszystko powoduje utrudnienia w eksporcie. Duże zakłady ubijające ponad 50 ton kurczaków dziennie, sprzedają całość świeżego towaru, więc nie są teraz zainteresowane mrożeniem i podwyższaniem kosztów.
KURCZAKI
Ceny transakcyjne zł/kg
na giełdach towarowych
tuszki 5,70- 5,80
ćwiartki 5,40- 5,50
filety 11,40- 11,80
Tuszki kosztują już 5,80 złotych za kilogram, czyli o 50 groszy więcej niż tydzień temu. Ceny ćwiartek zaczynają zbliżać się do tuszek. Za kilogram tego towaru trzeba zapłacić 5,5 złotego. Coraz droższe są też filety z kurczaków.
Także ze znalezieniem podrobów nie jest łatwo. Brakuje przede wszystkim wątróbek i żołądków. Za kilogram wątróbek trzeba zapłacić od 3 do 3,5 złotego.
PODROBY Z KURCZAKÓW zł/kg
Ceny transakcyjne
na giełdach towarowych
Wątróbki 3,00-3,50
Żołądki 3,50-4,30
Żołądki są droższe. Dobrą passę mają eksporterzy, którym udało się podbić azjatyckie rynki. Chiny i Wietnam kupują coraz więcej skrzydełek, korpusów z kurczaków, łap kurzych i szyj.