Ceny jabłek i gruszek wzrosły, pozostałe owoce i warzywa potaniały
15 września 2011
W sierpniu 2011 r. ceny jabłek i gruszek były w droższe o odpowiednio 4 proc. i 3 proc. w porównaniu z sierpniem 2010 r. Pozostałe owoce oraz większość warzyw potaniała.
"W sierpniu 2011 r. na rynkach hurtowych średnie ceny jabłek były o 4 proc., a gruszek o 3 proc. wyższe niż w sierpniu roku poprzedniego. Ceny skupu pozostałych owoców do przetwórstwa były niższe niż rok temu".
"W sierpniu 2011 r. ceny jabłek na rynkach hurtowych były o 13 proc., w spółdzielniach ogrodniczych o 23 proc., a płacone przez firmy eksportowe o 44 proc. niższe niż w miesiącu poprzednim. Na rynkach hurtowych potaniały także winogrona (o 18 proc.), śliwki (o 16 proc.), truskawki (o 8 proc.) i gruszki (o 4 proc.), a nie zmieniły się ceny bananów i cytryn. Wzrosły natomiast ceny hurtowe wiśni, czereśni, mandarynek i pomarańcz" - dodano.
Z biuletynu wynika, że w porównaniu do sierpnia 2010 r. w skupie odnotowano spadki cen niemal wszystkich warzyw.
"Spośród warzyw kierowanych na eksport najbardziej potaniała: kapusta pekińska (o 78 proc.), czerwona (o 67 proc.), biała (o 64 proc.) i ziemniaki (o 58 proc.)" - napisano
W sierpniu 2011 r. w porównaniu z lipcem br. ceny skupu warzyw - z powodu zwiększającej się podaży - obniżały się. Spośród warzyw przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji najbardziej potaniały: pomidory szklarniowe (o 44 proc.), marchew (o 37 proc.), cebula (o 32 proc.), buraki i ogórki do kwaszenia (po 29 proc.). Przetwórcy najbardziej obniżyli ceny ogórków do konserwowania (o 36 proc.) i kalafiorów różyczkowanych (o 14 proc.)".