MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ceny - Grzyby

3 grudnia 2015
Do Świąt coraz bliżej, a suszonych grzybów jest mało i ceny wysokie. Sezon na podgrzybki był intensywny, ale krótki, dlatego przetwórcy nie zdążyli z przygotowaniem surowca.
Za kilogram polskich suszonych podgrzybków w hurcie trzeba zapłacić od 100 do nawet 160 złotych, a borowiki kosztują 250 złotych.

POLSKIE SUSZONE GRZYBY-ceny hurtowe   zł/kg
podgrzybki         100-160
borowiki         250

W dużych sieciach handlowych są już o 50 złotych droższe. Sporo grzybów dociera do nas z innych krajów Unii Europejskiej, ale można znaleźć też surowiec z Chin, nie do odróżnienia dla przeciętnego klienta.
Mrożone kupowane są głównie podgrzybki. Deficyt borowików podniósł ich ceny i z tego powodu chętnych do zakupu jest teraz znacznie mniej niż można by przypuszczać. Całe podgrzybki kosztują maksymalnie 14 złotych za kilogram, kurki 36 złotych, a borowiki nawet 48.

MROŻONE GRZYBY (całe)-ceny hurtowe
                           zł/kg
podgrzybki         9-14
kurki             27-36
borowiki         36-48

Sporo mrożonych grzybów eksportujemy do Włoch, Niemiec, Francji i Hiszpanii. Teraz są wysyłane kurki i podgrzybki, a borowiki czekają na swoja kolej. Nasze grzyby zostały docenione, bo w tym sezonie są wyjątkowo zdrowe, inne kraje mają z tym problem. Bardzo droga jest żurawina, a to ze względu na słabe zbiory spowodowane niekorzystną pogodą. Kilogram mrożonych owoców kosztuje od 12 do nawet 20 złotych.


POWIĄZANE

Według danych monitorujących agencji informacyjnej APK-Inform, soja na Ukrainie ...

Analiza ponad 92 tys. cen detalicznych wykazała, że w listopadzie codzienne zaku...

Przykład drożejącego masła pokazuje, jak mocno zmienia się podejście sieci handl...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę