OPOLAGRA_2025

Ceny drobiu będą wyższe, ale wzrośnie też popyt

22 grudnia 2015
Średnie ceny detaliczne mięsa drobiowego mogą być w 2008 roku wyższe o 5-6 proc. niż w roku ubiegłym. Jednak przewidywany wzrost cen wieprzowiny w II półroczu 2008 roku będzie powodował wzrost popytu na drób - wynika z najnowszej prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ekonomiści z Instytutu przewidują także, że w 2008 roku nastąpi spowolnienie dynamiki wzrostu eksportu, a co za tym idzie, wzrost produkcji drobiu będzie stabilny. Ukształtuje się ona prawdopodobnie na poziomie ok. 1 mln 180 tys. ton, czyli o 6 proc. wyższym od ubiegłorocznego. Eksport wzrośnie o 7 proc., a więc w tempie trzykrotnie wolniejszym niż w 2007 roku, i wyniesie ok. 277 tys. ton. Zużycie krajowe może być o 3-4 proc. większe niż w roku poprzednim.

Przemysłowa produkcja mięsa drobiowego była w 2007 roku tylko o 1,5 proc. większa niż przed rokiem, a produkcja podstawowych przetworów drobiowych, zbliżona do stanu z roku poprzedniego. Ceny zbytu w zakładach drobiarskich wykazywały silny wzrost (z wyjątkiem grudnia). Jednocześnie jednak charakteryzowały się znaczną wahliwością w okresach krótkich. Mimo wzrostowej tendencji cen sprzedaży, Polska pozostaje jednym z najtańszych producentów drobiu w UE. W 2007 roku średni poziom ceny polskiej stanowił ok. 70 proc. przeciętnej ceny unijnej.

Ekonomiści podkreślają, że dobra koniunktura na rynku drobiu znalazła odzwierciedlenie w dobrych wynikach finansowych firm drobiarskich. W 2007 roku były one najlepsze od początku lat dziewięćdziesiątych. Rentowność netto ukształtowała się na poziomie 2,03 proc. Przychody ze sprzedaży zwiększyły się o 30 proc. Wpływy z eksportu stanowiły prawie 20 proc. przychodów firm i były o 44 proc. wyższe niż przed rokiem. Obniżył się natomiast poziom inwestowania. Poprawie uległa rentowność operacyjna, a zdolność do regulowania bieżących zobowiązań, choć niska, została zachowana na bezpiecznym poziomie.

Korzystne wyniki osiągnięto też w handlu zagranicznym drobiem. Dodatnie saldo obrotów przekroczyło w 2007 roku 0,5 mld euro i było o 47 proc. wyższe niż w roku poprzednim. Wynikało to m.in. ze wzrostu cen na rynku unijnym, gdzie miał miejsce szybszy wzrost spożycia niż produkcji drobiu. W krajach Wspólnoty, Polska lokuje ponad 90 proc. całkowitej sprzedaży zagranicznej produktów drobiarskich.

W 2007 roku znacząco wzrosły ceny detaliczne drobiu. Drożejący drób przyczynił się do wyhamowania występującej w latach poprzednich wzrostowej tendencji spożycia. W 2007 roku konsumpcja mięsa drobiowego była zbliżona do poziomu sprzed roku, podobnie jak jej udział w całkowitym spożyciu mięsa. Według badań budżetów gospodarstw domowych konsumpcja mięsa drobiowego obniżyła się w 2007 roku o 5 proc., natomiast spożycie wędlin drobiowych nie zmieniło się.

POWIĄZANE

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...

Jak podaje APK-Inform, ceny kukurydzy paszowej nadal aktywnie rosną na Ukrainie ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę