Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Drób

16 października 2009
Albo górka, albo dołek.
Niekończąca się huśtawka cen to od lat specyfika rynku drobiarskiego. Przy niskich stawkach produkcja spada, ale gdy opłacalność rośnie, w ślad za nią rośnie też podaż. I tak koło się zamyka. Nie inaczej jest teraz.

Zachęceni bardzo dobrym początkiem roku hodowcy znacznie zwiększyli produkcję. Wzrosła liczebność stad reprodukcyjnych. W lipcu i sierpniu wstawienia były prawie o połowę wyższe niż normalnie.

A to oznacza, że przeceny na rynku drobiu szybko się nie skończą – ostrzegają eksperci.

Ich zdaniem rozwiązaniem byłoby wprowadzenie kwot produkcji i ustalenie krajowego limitu. Bo teraz każdy produkuje ile chce. A skutki destabilizacji bywają opłakane. Jak na razie sytuację ratuje jeszcze eksport. Bo polskie kurczaki są najtańsze w całej Unii Europejskiej.

brojlery
ceny skupu netto          zł/kg   
wolny rynek          2,90 – 3,00
umowy kontraktacyjne 3,00 – 3,20

W punktach skupu najczęściej obowiązują dziś stawki około 3 złotych za kilogram brojlerów. I to niezależnie czy na wolnym rynku czy w ramach kontraktacji. Maksymalnie 3 złote 40 groszy można dostać za produkowane na specjalne zamówienia, małe kurczaki tak zwane grillowe. Ale to margines całej produkcji.

indyki
ceny skupu netto          zł/kg    
indory               4,75 – 5,28
indyczki             4,55 – 4,86    

Również indyki minimalnie, ale jednak wciąż tanieją. Indory kupowane są średnio po 5 złotych, indyczki po 4 złote 70 groszy.

Popatrzmy jeszcze jak wygląda sytuacja na giełdach towarowych.

Handel drobiem mizerny zarówno w kraju, jak i zagranicą. Nasi wschodni kontrahenci wstrzymali transakcje i tłumaczą się oczekiwaniem na zezwolenia importowe, a to może potrwać nawet 2 tygodnie.

KURCZAKI zł/kg
ceny transakcyjne               
tuszki        4,50 - 4,60
ćwiartki    3,90 - 4,00
skrzydełka    3,30 - 4,00
filety        10,50 - 11,00

Kilogram tuszek z kurczaków kosztuje dzisiaj maksymalnie 4 złote 60 groszy, ćwiartki są tańsze o 50 groszy. Staniały skrzydełka i filety. Mimo to, do transakcji dochodzi sporadycznie.

PODROBY Z KURCZAKÓW
ceny transakcyjne zł/kg
wątróbki        2,30 - 2,80
żołądki            3,30 - 3,70
serca            3,50 - 4,00

Jedynie na rynku podrobów nieco inna sytuacja. Jeszcze do niedawna wątróbki kosztowały poniżej 2 złotych za kilogram. Teraz stawki wzrosły nawet o 80 groszy. Ceny żołądków i serc bez zmian.  


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę