biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Ceny - Drób

16 października 2009
Albo górka, albo dołek.
Niekończąca się huśtawka cen to od lat specyfika rynku drobiarskiego. Przy niskich stawkach produkcja spada, ale gdy opłacalność rośnie, w ślad za nią rośnie też podaż. I tak koło się zamyka. Nie inaczej jest teraz.

Zachęceni bardzo dobrym początkiem roku hodowcy znacznie zwiększyli produkcję. Wzrosła liczebność stad reprodukcyjnych. W lipcu i sierpniu wstawienia były prawie o połowę wyższe niż normalnie.

A to oznacza, że przeceny na rynku drobiu szybko się nie skończą – ostrzegają eksperci.

Ich zdaniem rozwiązaniem byłoby wprowadzenie kwot produkcji i ustalenie krajowego limitu. Bo teraz każdy produkuje ile chce. A skutki destabilizacji bywają opłakane. Jak na razie sytuację ratuje jeszcze eksport. Bo polskie kurczaki są najtańsze w całej Unii Europejskiej.

brojlery
ceny skupu netto          zł/kg   
wolny rynek          2,90 – 3,00
umowy kontraktacyjne 3,00 – 3,20

W punktach skupu najczęściej obowiązują dziś stawki około 3 złotych za kilogram brojlerów. I to niezależnie czy na wolnym rynku czy w ramach kontraktacji. Maksymalnie 3 złote 40 groszy można dostać za produkowane na specjalne zamówienia, małe kurczaki tak zwane grillowe. Ale to margines całej produkcji.

indyki
ceny skupu netto          zł/kg    
indory               4,75 – 5,28
indyczki             4,55 – 4,86    

Również indyki minimalnie, ale jednak wciąż tanieją. Indory kupowane są średnio po 5 złotych, indyczki po 4 złote 70 groszy.

Popatrzmy jeszcze jak wygląda sytuacja na giełdach towarowych.

Handel drobiem mizerny zarówno w kraju, jak i zagranicą. Nasi wschodni kontrahenci wstrzymali transakcje i tłumaczą się oczekiwaniem na zezwolenia importowe, a to może potrwać nawet 2 tygodnie.

KURCZAKI zł/kg
ceny transakcyjne               
tuszki        4,50 - 4,60
ćwiartki    3,90 - 4,00
skrzydełka    3,30 - 4,00
filety        10,50 - 11,00

Kilogram tuszek z kurczaków kosztuje dzisiaj maksymalnie 4 złote 60 groszy, ćwiartki są tańsze o 50 groszy. Staniały skrzydełka i filety. Mimo to, do transakcji dochodzi sporadycznie.

PODROBY Z KURCZAKÓW
ceny transakcyjne zł/kg
wątróbki        2,30 - 2,80
żołądki            3,30 - 3,70
serca            3,50 - 4,00

Jedynie na rynku podrobów nieco inna sytuacja. Jeszcze do niedawna wątróbki kosztowały poniżej 2 złotych za kilogram. Teraz stawki wzrosły nawet o 80 groszy. Ceny żołądków i serc bez zmian.  


POWIĄZANE

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę