Albo górka, albo dołek.Niekończąca się huśtawka cen to od lat specyfika rynku drobiarskiego. Przy niskich stawkach produkcja spada, ale gdy opłacalność rośnie, w ślad za nią rośnie też podaż. I tak koło się zamyka. Nie inaczej jest teraz.
Zachęceni bardzo dobrym początkiem roku hodowcy znacznie zwiększyli produkcję. Wzrosła liczebność stad reprodukcyjnych. W lipcu i sierpniu wstawienia były prawie o połowę wyższe niż normalnie.
A to oznacza, że przeceny na rynku drobiu szybko się nie skończą – ostrzegają eksperci.
Ich zdaniem rozwiązaniem byłoby wprowadzenie kwot produkcji i ustalenie krajowego limitu. Bo teraz każdy produkuje ile chce. A skutki destabilizacji bywają opłakane. Jak na razie sytuację ratuje jeszcze eksport. Bo polskie kurczaki są najtańsze w całej Unii Europejskiej.
brojlery
ceny skupu netto zł/kg
wolny rynek 2,90 – 3,00
umowy kontraktacyjne 3,00 – 3,20
W punktach skupu najczęściej obowiązują dziś stawki około 3 złotych za kilogram brojlerów. I to niezależnie czy na wolnym rynku czy w ramach kontraktacji. Maksymalnie 3 złote 40 groszy można dostać za produkowane na specjalne zamówienia, małe kurczaki tak zwane grillowe. Ale to margines całej produkcji.
indyki
ceny skupu netto zł/kg
indory 4,75 – 5,28
indyczki 4,55 – 4,86
Również indyki minimalnie, ale jednak wciąż tanieją. Indory kupowane są średnio po 5 złotych, indyczki po 4 złote 70 groszy.
Popatrzmy jeszcze jak wygląda sytuacja na giełdach towarowych.
Handel drobiem mizerny zarówno w kraju, jak i zagranicą. Nasi wschodni kontrahenci wstrzymali transakcje i tłumaczą się oczekiwaniem na zezwolenia importowe, a to może potrwać nawet 2 tygodnie.
KURCZAKI zł/kg
ceny transakcyjne
tuszki 4,50 - 4,60
ćwiartki 3,90 - 4,00
skrzydełka 3,30 - 4,00
filety 10,50 - 11,00
Kilogram tuszek z kurczaków kosztuje dzisiaj maksymalnie 4 złote 60 groszy, ćwiartki są tańsze o 50 groszy. Staniały skrzydełka i filety. Mimo to, do transakcji dochodzi sporadycznie.
PODROBY Z KURCZAKÓW
ceny transakcyjne zł/kg
wątróbki 2,30 - 2,80
żołądki 3,30 - 3,70
serca 3,50 - 4,00
Jedynie na rynku podrobów nieco inna sytuacja. Jeszcze do niedawna wątróbki kosztowały poniżej 2 złotych za kilogram. Teraz stawki wzrosły nawet o 80 groszy. Ceny żołądków i serc bez zmian.
7218203
1