Drób jest drogi, a handel bardzo mizerny. Tuszki z kurczaków kosztują nawet 5 złotych 90 groszy za kilogram. Znaczących obniżek maklerzy oczekują dopiero w sierpniu, kiedy jak zwykle w pełni żniw maleje podaż wieprzowiny, a rośnie drobiu.
Coraz bardziej opłacalny staje się import. Holenderskie ćwiartki kosztują teraz maksymalnie 5,10 groszy za kilogram, podczas gdy za polskie trzeba zapłacić o 60 groszy więcej.
Ćwiartki kurczaków
ceny transakcyjne zł/kg
holenderskie 5,00-5,10
polskie 5,40-5,70
Jedynie w przypadku filetów z piersi sytuacja jest odwrotna i nasz towar z powodzeniem znajduje kupców za granicą.
Filety z piersi kurczaków w kraju kosztują średnio 12,5 złotego, z przeznaczeniem na eksport są nawet o 1,5 złotego droższe. Filety z indyków kosztują jeszcze więcej.
Filety z piersi drobiowych
ceny transakcyjne zł/kg
kury 11,00-11,40
kurczaki 12,00-14,00
indyki 13,60-15,00
Trwa sezon na skrzydełka do grillowania, a ceny wciąż wysokie. Zupełnie brak chętnych na żołądki i serca.