biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Ceny - Drób

6 lipca 2009
Po okresie zwyżek, czas na przeceny.
Na rynku drobiu przetasowania. Ostatnie dni przynoszą spadki cen kurczaków o 7 – 8%. Nie trzeba się tu doszukiwać jakiejś spiskowej teorii. Obniżki wynikają z cyklu produkcji. Wzrosła podaż, spadły więc ceny.

I to właściwie wszystkich elementów. Jedynie podroby nie poddają się presji cen. To teraz jeden z lepiej sprzedających się towarów. Poszukiwany do produkcji pasztetów i wędlin. Kilogram wątróbek z kurczaka kosztuje 2,5 do 2 złotych 80 groszy. Żołądki około 4. To stawki dla podrobów mrożonych, kupowanych w hurtowych ilościach do przetwórstwa.

CENY PODROBÓW Z KURCZAKA
mrożone             zł/kg
wątróbka   2,50 – 2,80
serca      3,00 – 3,40
żołądki    4,00

Tymczasem na sklepowych półkach ceny podrobów zaczynają się od 5 złotych. To towar, którego stawki hurtowe i detaliczne są najbardziej zróżnicowane. Stałą cenę trzymają kury. Tu podaż wyraźnie spadła. Filety z kury rosołowej kosztują od 10,5 złotego. Z mięsnej przekraczają 11. Takie stawki to poziom zbliżony do cen filetów z kurczaka.

FILETY Z PIERSI                  zł/kg
kura rosołowa   10,50 – 10,80
kura mięsna     11,20
kurczak         11,80 – 12,20


POWIĄZANE

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę