Po okresie zwyżek, czas na przeceny. Na rynku drobiu przetasowania. Ostatnie dni przynoszą spadki cen kurczaków o 7 – 8%. Nie trzeba się tu doszukiwać jakiejś spiskowej teorii. Obniżki wynikają z cyklu produkcji. Wzrosła podaż, spadły więc ceny.
I to właściwie wszystkich elementów. Jedynie podroby nie poddają się presji cen. To teraz jeden z lepiej sprzedających się towarów. Poszukiwany do produkcji pasztetów i wędlin. Kilogram wątróbek z kurczaka kosztuje 2,5 do 2 złotych 80 groszy. Żołądki około 4. To stawki dla podrobów mrożonych, kupowanych w hurtowych ilościach do przetwórstwa.
CENY PODROBÓW Z KURCZAKA
mrożone zł/kg
wątróbka 2,50 – 2,80
serca 3,00 – 3,40
żołądki 4,00
Tymczasem na sklepowych półkach ceny podrobów zaczynają się od 5 złotych. To towar, którego stawki hurtowe i detaliczne są najbardziej zróżnicowane. Stałą cenę trzymają kury. Tu podaż wyraźnie spadła. Filety z kury rosołowej kosztują od 10,5 złotego. Z mięsnej przekraczają 11. Takie stawki to poziom zbliżony do cen filetów z kurczaka.
FILETY Z PIERSI zł/kg
kura rosołowa 10,50 – 10,80
kura mięsna 11,20
kurczak 11,80 – 12,20