Biogaz_III Forum 2025

Ceny - Drób

6 lipca 2009
Po okresie zwyżek, czas na przeceny.
Na rynku drobiu przetasowania. Ostatnie dni przynoszą spadki cen kurczaków o 7 – 8%. Nie trzeba się tu doszukiwać jakiejś spiskowej teorii. Obniżki wynikają z cyklu produkcji. Wzrosła podaż, spadły więc ceny.

I to właściwie wszystkich elementów. Jedynie podroby nie poddają się presji cen. To teraz jeden z lepiej sprzedających się towarów. Poszukiwany do produkcji pasztetów i wędlin. Kilogram wątróbek z kurczaka kosztuje 2,5 do 2 złotych 80 groszy. Żołądki około 4. To stawki dla podrobów mrożonych, kupowanych w hurtowych ilościach do przetwórstwa.

CENY PODROBÓW Z KURCZAKA
mrożone             zł/kg
wątróbka   2,50 – 2,80
serca      3,00 – 3,40
żołądki    4,00

Tymczasem na sklepowych półkach ceny podrobów zaczynają się od 5 złotych. To towar, którego stawki hurtowe i detaliczne są najbardziej zróżnicowane. Stałą cenę trzymają kury. Tu podaż wyraźnie spadła. Filety z kury rosołowej kosztują od 10,5 złotego. Z mięsnej przekraczają 11. Takie stawki to poziom zbliżony do cen filetów z kurczaka.

FILETY Z PIERSI                  zł/kg
kura rosołowa   10,50 – 10,80
kura mięsna     11,20
kurczak         11,80 – 12,20


POWIĄZANE

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...

Jak podaje APK-Inform, ceny kukurydzy paszowej nadal aktywnie rosną na Ukrainie ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę