Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Drób

11 marca 2009
Na rynku drobiu sytuacja szybko się zmienia.
Po jakichkolwiek zapasach nie ma już śladu, a handlowcy odczuwają coraz większe braki towaru i wzrost cen. O obniżkach z ubiegłego tygodnia można zapomnieć.
Na giełdach towarowych transakcji jest bardzo mało, bo nie można zgromadzić odpowiedniej ilości towaru. W 90 %-ach drób sprzedawany jest na bieżąco- informuje Mirosław Ossowski z biura Agrohandel w Łodzi. Największe zakłady ubojowe mają do odstąpienia maksymalnie kilka ton surowca, a to zbyt mało żeby załadować samochód dostawczy. Ceny biją kolejne rekordy.

KURCZAKI
ceny transakcyjne na
giełdach towarowych zł/kg  
tuszki            5,70-6,00
ćwiartki          5,50-5,90
filety           11,00-11,30
mięso z nóg      10,50-11,00
skrzydełka       4,00

Tuszki dochodzą już do 6 złotych za kilogram. Brakuje ćwiartek z kurczaków oraz mięsa z nóg i podudzi. Ceny tego ostatniego asortymentu są bardzo wysokie i ostatnio dorównują filetom. Wyjątkowo drogie jak na tę porę roku są skrzydełka.

PODROBY Z KURCZAKÓW zł/kg
(świeże)-ceny transakcyjne
         żołądki        5,50-6,00  
         serca          4,30-4,80
         wątróbki       4,00-4,40

Nie ma w ofertach mrożonych podrobów, kupić można tylko świeże i tu też są duże problemy ze zgromadzeniem odpowiedniej ilości.

Kilogram żołądków kosztuje już nawet 6 złotych, a serc i wątróbek wyraźnie przekracza 4 złote.


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę