Na rynku drobiu sytuacja szybko się zmienia. Po jakichkolwiek zapasach nie ma już śladu, a handlowcy odczuwają coraz większe braki towaru i wzrost cen. O obniżkach z ubiegłego tygodnia można zapomnieć.
Na giełdach towarowych transakcji jest bardzo mało, bo nie można zgromadzić odpowiedniej ilości towaru. W 90 %-ach drób sprzedawany jest na bieżąco- informuje Mirosław Ossowski z biura Agrohandel w Łodzi. Największe zakłady ubojowe mają do odstąpienia maksymalnie kilka ton surowca, a to zbyt mało żeby załadować samochód dostawczy. Ceny biją kolejne rekordy.
KURCZAKI
ceny transakcyjne na
giełdach towarowych zł/kg
tuszki 5,70-6,00
ćwiartki 5,50-5,90
filety 11,00-11,30
mięso z nóg 10,50-11,00
skrzydełka 4,00
Tuszki dochodzą już do 6 złotych za kilogram. Brakuje ćwiartek z kurczaków oraz mięsa z nóg i podudzi. Ceny tego ostatniego asortymentu są bardzo wysokie i ostatnio dorównują filetom. Wyjątkowo drogie jak na tę porę roku są skrzydełka.