Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Drób

15 grudnia 2008
Na rynku drobiu nadal nie widać przedświątecznego, wzmożonego ruchu.
Podaż duża, klientów niewielu. Zdaniem Mirosława Ossowskiego z biura Agrohandel w Łodzi większych zakupów świeżego mięsa można spodziewać dopiero kilka dni przed Świętami. Co roku jest podobna sytuacja i właśnie wtedy mogą lekko wzrosnąć ceny.

Na razie podwyżek nie ma, ceny niektórych towarów są na poziomie sprzed 2-3 tygodni, inne wyraźnie idą w dół.

KURCZAKI    Zł/kg
Ceny transakcyjne na giełdach towarowych             
tuszki          4,20-4,40
ćwiartki        3,90-4,00   
skrzydełka      2,40-2,90

Za świeże tuszki z kurczaków trzeba zapłacić średnio 4 złote 30 groszy, ale oczywiście są też oferty droższe.
Natomiast tanieją przede wszystkim filety, maksymalna cena to 9,5 złotego, a także skrzydełka. Nie ma teraz zapotrzebowania na mięso odkostnione mechanicznie, ceny nie przekraczają 2 złotych za kilogram, ale są za to chętni na skórki. Zdaniem maklerów zakłady robią już zapasy na styczniową produkcję drobiowych wędlin.

 PODRPBY z kurczaków   zł/kg
Ceny transakcyjne na giełdach towarowych      
wątróbki         2,50-3,00
serca            3,00-4,00
żołądki          2,70-2,90

Brakuje wciąż wątróbek w ciągu 3 tygodni jako jedyne z podrobów zdrożały o kilkadziesiąt groszy za kilogram. Staniały za to serca i żołądki.



POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę