Prognoz o większej niż zakładano produkcji cukru ciąg dalszy.Do tych, którzy już wcześniej ogłosili nadwyżkę dołączyła Polska. Pomimo zniszczenia nawet 15 procent upraw buraków przez powodzie i deszcze, zbiory będą wyższe, a zatem i ilość cukru będzie.
Rosja ogłosiła, że ze sprowadzonego nierafinowanego surowca wyprodukowała do końca czerwca o blisko 30 procent cukru więcej niż przed rokiem. Spodziewana nadwyżka przyniosła niewielkie spadki notowań tego surowca.
Jednak były one krótkotrwałe i podczas gdy ropa, gaz i metale odnotowują spore spadki, cukier opiera się tym tendencjom.
I tak, najbardziej zdrożał cukier surowy. W Nowym Jorku za tonę trzeba było zapłacić aż o 11 procent więcej niż tydzień temu. Zdecydowanie mniej wzrosły ceny cukru białego, bo zaledwie o procent. Takie zmiany nie zdziwiły analityków.
Ceny cukru
kontrakty natychmiastowe USD/t
Nowy Jork
cukier surowy 397 + 11 %
Londyn
cukier biały 528 + 1 %
Sprawdziły się bowiem ich przewidywania, że zgłaszane między innymi przez Chiny, Maroko i Iran zwiększone zapotrzebowanie skutecznie podniesie giełdowe stawki.
Klienci kupowali więcej i decydowali się na szybkie transakcje gotówkowe. Najwyraźniejsze zmiany zanotowały ceny cukru surowego sprzedawanego teraz w Nowym Jorku – za tonę trzeba zapłacić blisko 1350 złotych.
Cukier surowy – Nowy Jork
transakcje terminowe zł/t
lipiec 1349
październik 1201
marzec 2011 1240
W kontraktach na dalsze miesiące jest taniej średnio o 100 złotych za tonę. A oto jak kształtują się ceny cukru u światowych producentów.
Cukier - oferty sprzedaży
ceny producenta zł/t
Rosja 2692 – 2710
Brazylia 1309 – 1727
Tajlandia 1376 – 1760
Indie 1976 – 2049
Za tonę w rosyjskich cukrowniach trzeba zapłacić grubo ponad 2 i pół tysiąca złotych. I jest to jedna z najwyższych stawek na świecie.
8153317
1